Editorial

Facebook per evitar suïcidis

El sistema de Facebook de detecció proactiva, a través de l'ús de la intel·ligència artificial, per a casos de suïcidis mereix l'aplaudiment però reobre el debat sobre la interferència en la llibertat individual

1
Es llegeix en minuts

Quan Facebook va implantar el sistema de retransmissions en viu (el Facebook Live) es van començar a produir esgarrifosos casos de suïcidis en directe. Així mateix, el lamentable assumpte de la Balena blava (un camí de proves que desembocaven també en el suïcidi) va tenir Facebook com a canal de transmissió. 

En part per aquestes circumstàncies i en part per la presa de consciència davant la transcendència de les accions publicitades a la xarxa, la companyia ha decidit posar en marxa un sistema de detecció proactiva que, a través de l’ús de la intel·ligència artificial (IA), intentarà evitar casos similars quan l’algoritme de Facebook detecti que hi ha un perill evident de treure’s la vida. La nova tecnologia (que ja està en marxa als Estats Units) implica també un nombrós equip humà que ajudarà el suïcida en potència tan bon punt els patrons d’activitat detectin una alarma.

    

Europa es queda al marge del programa pels reglaments de caràcter restrictiu en relació amb la privacitat, cosa que ens indica una altra manera d’afrontar la notícia. ¿Fins a quin punt el desenvolupament cada dia més intens de la intel·ligència artificial afectarà la nostra vida quotidiana? Més enllà del noble desig humanitari, del tot plausible, convé plantejar-se també fins on podrà arribar la interferència en les decisions individuals i en la llibertat de cadascú per prendre les seves pròpies iniciatives, observats per un Gran germà que vetlla per nosaltres.