2
Es llegeix en minuts
ecarrasco40852149 file   in this july 20  2017 file photo referee sascha stege171116210750

ecarrasco40852149 file in this july 20 2017 file photo referee sascha stege171116210750 / Rolf Vennenbernd

Habemus VAR’. ¡Quina alegria, quin enrenou! els arbitratges seran millors a partir de la temporada que ve. Davant el dubte, la televisió ajudarà el jutge a prendre la decisió correcta. I davant una decisió incorrecta, la televisió oferirà al col·legiat la marxa enrere. Ho ha explicat molt bé Velasco Carballo, l’excol·legiat que ara col·labora amb la FIFA en el procés d’implementació del Video Assistant Referee.

Resulta que totes les càmeres que apuntin al terreny de joc en qualsevol partit de la Lliga espanyola estaran a disposició de ser usades pels dos assistents de videoarbitratge, d’ara endavant VARmens. Ells estaran reclosos en una sala, amb diversos operadors de vídeo, que els ajudaran en el maneig de les imatges. Una mena d’unitat mòbil televisiva interna però amb accés blindat i personal contractat per la mateixa organització.

Gols, penals, expulsions i confusió d’identitat. Només en aquests quatre assumptes concrets es podrà fer servir el VAR. L’àrbitre aturarà el joc fins que la revisió de les imatges dels seus VARmens li aclareixi la jugada en qüestió. I a partir d’aquí serà ell i només ell qui resolgui en un sentit o en un altre. És important entendre que l’autoritat i capacitat de decisió de l’àrbitre no canvia en absolut, però se li posa la tecnologia al seu servei perquè prengui la decisió correcta.

El plantejament inicial és impecable, tecnologia al servei de l’arbitratge sense caure en el rearbitratge ni restar autoritat ni capacitat de decisió a l’àrbitre.

Però com en tota innovació sorgeixen dubtes. La primera és constatar quant alenteix el joc la implantació del sistema, o com es pot evitar que un dels dos equips resulti perjudicat al trencar l’eventual consulta el ritme de joc. Si s’aplica només en jugades «escandaloses» no hauria de passar el que hem dit abans. Però la intervenció o no del VAR en una jugada quedarà a criteri de l’àrbitre.

Notícies relacionades

Serà fàcil integrar el videoarbitratge en la retransmissió televisiva. Fins i tot pot enriquir-la. Produeix curiositat accedir des de casa a aquella sala de màquines plena de pantalles on es couran gols, expulsions o penals. Fins i tot podria ser un petit espectacle paral·lel. Però, ¿què passa al camp? ¿com s’omplen aquells intervals de temps sense pilota en joc?

Ha sigut sortir Villar de la Federació i confirmar Tebas l’arribada del VAR a la Lliga. Florentino i Bartomeu deuen estar contents. Fa anys que el reclamen. I l’empresa que el comercialitzarà a Espanya, deu estar fregant-se les mans de satisfacció. Mai és tard si el VAR és bo. H