Editorial

Contra l'assetjament sexual

Que només s'hagin rebut 19 denúncies d'assetjament sexual a la feina al llarg del 2017 mostra que queda camí per recórrer

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp321646 acoso sexual trabajo171028232914

zentauroepp321646 acoso sexual trabajo171028232914 / ALBERT BERTRAN

L’assetjament sexual en l’entorn laboral és un iceberg del qual només arribem a descobrir una petita part superficial mentre que es mantenen ocults una gran quantitat de casos que no són denunciats per la precarietat laboral, per la por a perdre la feina, per la dificultat de demostrar els fets, o per la paralització de la víctima, desconcertada davant la vulneració masclista dels seus drets. 

El cas de Harvey Weinstein, el productor de Hollywood, un assetjador compulsiu, ha donat la volta al món i ha posat sobre la taula un problema que afecta, de manera diferent en les formes però igual en el menyspreu, moltes dones. La campanya viral #Metoo (Jo també) en què celebritats i persones de tota condició expliquen la seva pròpia experiència serveix per conscienciar la societat. Però és necessari que no només sigui visible la fustigació de tota mena (del micromasclisme al xantatge sexual) sinó que s’articuli de manera eficient perquè sigui denunciat davant els tribunals, sense perjudici per a les dones que el pateixen, des del món de l’hostaleria o la feina domèstica fins fins a la universitat. 

Que a la Inspecció de Treball de Catalunya només s’hagin rebut 19 denúncies al llarg del 2017 ens mostra que encara queda camí per recórrer. Les conductes violentes o grolleres en l’entorn laboral, i en qualsevol altre lloc, han de ser erradicades, i molt especialment les que es produeixen per un abús de poder.