ABUSOS SEXUALS A LA MECA DEL CINE

Surt a compte

Weinstein és l'últim cas d'agressor sexual dalt de tot d'un sistema que facilita l'accés dels homes al cos de les dones

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp40500294 new york  ny   april 24  secretary of state hillary rodham c171013185653

zentauroepp40500294 new york ny april 24 secretary of state hillary rodham c171013185653 / LARRY BUSACCA

Tal com assenyala l’actriu Emma Thompson, Harvey Weinstein, el productor de cine acusat d’agredir sexualment i violar diverses dones, està dalt de tot d’un sistema que facilita que els homes accedeixin a voluntat al cos de les dones.

L’actitud de Weinstein era coneguda per treballadors i directius de les seves companyies. Ni treballadors ni supervivents de les seves agressions el van denunciar per por de veure la seva carrera truncada. Els seus advocats van tancar acords econòmics per evitar judicis amb agredides. Actuava en espais privats per crear una situació de «la paraula d’ella contra la d’ell» que sol beneficiar els homes. Exemple d’això és l’actriu Amber Heard, que va acusar de maltractament el seu exmarit, Johnny Depp. Heard el va denunciar i va aportar-hi proves. La majoria del públic no la va creure, en part pels relats que mostraven Depp com a pare i marit exemplar i ella com a caçafortunes.

Notícies relacionades

Algunes supervivents no van denunciar Weinstein per culpa: ell les sobrepassava en força i acabaven rendint-s’hi. El sentiment neix de la idea que si una dona no es resisteix amb dents i ungles a una violació és perquè la desitja, malgrat les negatives verbals. Un altre cas no va prosperar perquè el passat sexual de la víctima entelava la seva credibilitat, malgrat que la policia tenia proves de la veracitat del seu testimoni. Que una dona amb conductes sexuals que s’aparten del cànon de feminitat s’exposa a ser violada és un altre mite. Com va demostrar el 'cas James Deen', ha servit per banalitzar agressions sexuals en la indústria del porno.

Weinstein ha sigut acomiadat de la feina. La seva dona l’ha deixat, i congressistes demòcrates han tornat les donacions que va fer a les seves campanyes. No obstant, molts actors i directors homes han reaccionat al cas amb tebior. Les xarxes d’afinitats masculines faciliten la transmissió, l’encoratjament i l’encobriment de la misogínia, i per això és clau incidir per prevenir les agressions sexuals. Weinstein és l’últim responsable dels seus actes. Però si ell, i tants com ell, agredeixen, és perquè els surt a compte.