De la Pedrera a Món Sant Benet

La Fundació Catalunya la Pedrera camina sola gràcies a la gestió intel·ligent de l'edifici de Gaudí

1
Es llegeix en minuts
ealos30198588 barcelona 25 6 2015    la pedrera fotografiada por turistas 171005192626

ealos30198588 barcelona 25 6 2015 la pedrera fotografiada por turistas 171005192626

Aquests dies se celebren els deu anys de Món Sant Benet, la formidable herència que la difunta Caixa de Manresa va deixar al Bages, a les comarques centrals i al món. Com que els manresans no es van deixar ensarronar per la bombolla immobiliària, tenien disponibilitat per dibuixar un equipament singular amb projecció local. Món San Benet és patrimoni, cultura, religió, història, recerca bioculinària, entorn, centre de convencions i no sé què més em deixo.Però sobretot és dels catalans i no del banc que es va quedar amb les restes de Catalunya Caixa. Com l’edifici de la Pedrera.

La maniobra de separar la fundació del banc per regalar aquest valuós actiu als catalans, gens senzilla, requeria fins i tot una llei de fundacions especials, que el Parlament va aprovar amb diligència. A hores d’ara, la Fundació Catalunya La Pedrera posseeix en propietat l’1,8% del territori de Catalunya i en gestiona un 5% d’alt valor paisatgístic. A més a més, desenvolupa una tasca social admirable i contribueix a la cultura des de la Pedrera, que sense aquella maniobra de despreniment, ara seria propietat i potser seu d’un banc, cridat a ser absorbit per un altre de més allunyat.

Notícies relacionades

    

La Fundació Catalunya La Pedrera camina sola gràcies a la gestió intel·ligent de l'edifici de Gaudí

¿Com se’n surt, d’on treu els 30 milions d’euros a l’any que gasta la fundació, si no hi ha aportacions de cap entitat, bancària o no bancària? Doncs gràcies a dos factors clau, una gestió excel·lent i l’edifici de la Pedrera, explotat amb tanta intel·ligència, innovació i sensibilitat que no ha calgut supeditar-ne la icona al patrocini d’una marca comercial com passa al Colosseu de Roma. Tota l’activitat, inclosos els centres de Planes de Son i Món Natura Delta, entre molts altres, es finança amb els ingressos que s’obtenen de la Pedrera. Calien unes caixes per impulsar i van sumar encerts inicials extraordinaris. Ara la fundació camina sola, sense ajuts i sense crosses. Esplèndid.