Editorial

Un altre bon any dels festivals d'estiu

Els festivals d'estiu responen a una necessitat i reverteixen, com a eixos culturals, en la vitalitat i l'economia del territori

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp39414638 cap roig  caproig170822201940

zentauroepp39414638 cap roig caproig170822201940 / FERRAN SENDRA

La temporada dels festivals d’estiu s’ha tornat a saldar a Catalunya amb un notable èxit de públic, que en la majoria dels casos ha superat el 90% de l’aforament i  en molts ha assolit el ple absolut. Després d’uns anys difícils, a causa de la crisi i de la repercussió de l’augment de l’IVA en les activitats culturals, en les últimes edicions ja s’havia detectat l’aparició d’unes xifres excel·lents, que aquest estiu s’han confirmat i que apunten a nous reptes.

La varietat de registres dels esdeveniments musicals, i en part teatrals i del món de la dansa, permet dibuixar un panorama per a tots els gustos. Des del classicisme de Torroella de Montgrí a l’aposta de renom i producció pròpia de Peralada, passant per l’eclecticisme nacional i internacional de grans grups i cantants de Cap Roig (amb una setmana més de concerts) i del festival degà de Porta Ferrada a Sant Feliu de Guíxols, les puntes de llança de les activitats estiuenques han demostrat una salut excel·lent. En part gràcies al turisme, a una política de contenció de preus i, aquest any, a una meteorologia estable.

Però, sobretot, com a conseqüència d’una programació basada en la màxima ambició artística. Els festivals d’estiu responen a una necessitat i reverteixen, com a eixos culturals, en la vitalitat i l’economia del territori. La seva consolidació també ajuda a disposar de referents per transmetre una determinada marca de qualitat com a país.