1
Es llegeix en minuts

Davant la imminent aparició de Cristiano Ronaldo al jutjat de Pozuelo de Alarcón, acusat de fraus contra la Hisenda pública, TV-3 acaba de presentar-nos una delicada i intencionada orfebreria titulada Jocs fiscals. Ens han volgut alertar, i sensibilitzar, sobre una doble imatge, contraposada, que els miralls públics del carreró del gat ens ofereixen sobre dos ídols del futbol enxampats en delicte: la de Ronaldo i la de Lionel Messi. I partint d'aquí han desenvolupat un dibuix, en forma de documental, en què es ve a ressaltar, i en bona mesura a demostrar, que l'anomenada pena del telediari -és a dir, el tractament dels mitjans de comunicació- amb Messi ha sigut molt dura; en canvi, amb Ronaldo, molt toveta. Encara que el cas Ronaldo tot just ha començat -judicialment parlant-, a TV-3 han considerat la contraposició Ronaldo-Messi molt atractiva. Ho és. A les dues figures els uneix un delicte comú: el frau fiscal. Però hi ha un punt indiscutible, incontrovertible, que les diferencia: la trampa de Messi va ser destapada amb energia, celeritat i vigor per la Fiscalia de l'Estat; en canvi, en la trampa de Ronaldo -es tracta del mateix delicte-, la Fiscalia de l'Estat sembla que estava distreta, fins que s'ha vist forçada a actuar a remolc d'informacions i denúncies d'un grup internacional de periodistes, l'anomenat Football Leaks. ¡Ah! És una diferència significativa. Una diferència que a TV-3 li ha servit per fer un bonic exercici de periodisme comparat, mètode que molt rarament practiquen a Sant Joan Despí, perquè si ho fessin sobre ells mateixos, es posarien vermells insuportablement.

Notícies relacionades

Al marge del frau fiscal dels dos ídols, i el seu maniqueista tractament per part de la Fiscalia de l'Estat, i alguns mitjans, aquest documental de TV-3 està pensat perquè actuï sobre l'audiència com un annex de Las cloacas de Interior. O sigui, a l'Operació Catalunya s'hi ha d'afegir l'Operació Leo, o l'Operació Barça, directament.

Acabem amb una dada meditable: fa poc, quan Jaume Roures va rebre a Divendres la gran felicitació pel seu documental Las cloacas..., va advertir: «Al Barça tenim problemes que algun dia s'hauran d'explicar. Hi ha hagut dos presidents a la presó. I dos vicepresidents. Un dels presidents encara hi és. L'altre hi va estar per robar-nos a tots 15.000 milions de les antigues pessetes». ¡Ahh! Felices vacances.