Editorial

Els Mossos i l'1-O

La policia catalana té una única feina: complir i fer complir la llei. No és un assumpte opinable

2
Es llegeix en minuts
 

  / ACN / POL SOLÀ

Dins de la teoria cupaire que per fer una truita «primer s’han de trencar ous» (formulada, en referència a la desobediència i al Tribunal Constitucional, pel regidor de l’Ajuntament de Vic Joan Coma) els Mossos d’Esquadra han estat sempre en el punt de mira de l'independentisme. En els últims mesos, diferents situacions (com la detenció de Coma, el cas dels cinc simpatitzants de la CUP que van cremar unes fotos del Rei o el de l’alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, que va penjar al consistori una estelada en jornada electoral) van posar la policia catalana (i els llavors responsables d’Interior: Albert Batlle com a cap dels Mossos i Jordi Jané com a conseller) a l’ull de l’huracà pel simple motiu que els Mossos van fer la seva feina, que no és cap altra que complir i fer complir la llei.

  

 Però quan un Govern sencer, des del seu president fins a l’últim conseller, ha emprès un rumb de col·lisió amb la convocatòria d’un referèndum il·legal, la pressió sobre els Mossos és molt més gran que la que exerceixen els activistes antisistema. Jané va ser un dels consellers que, eufemísticament, va fer «un pas al costat» la setmana passada; Batlle va dimitir ahir. Jané deia que en cas de referèndum els mossos acataran la llei i compliran les ordres que els dictin els jutges; Batlle explicava que la policia té una dependència funcional, com a cos judicial, de la fiscalia i dels jutges. Cap d’aquestes dues postures és útil a l’hora de trencar ous. 

    

El substitut de Jané, Joaquim Forn, ha declarat que la funció dels mossos l’1-O serà «garantir la seguretat i garantir que la gent pugui votar amb tranquil·litat». Pere Soler, el substitut de Batlle, és un independentista convençut. No és estranya, doncs, la intranquil·litat que hi ha entre els mossos davant els canvis esdevinguts a la seva cúpula. Però aquest desassossec també és el de molts altres catalans. En un Estat de dret és legítim advocar per un canvi de l’ordre legal vigent, però no ho és exigir a la policia que triï quina part de la llei compleix i quina part no. La funció dels Mossos és fer complir la llei, i aquest fet no té ni discussió ni matisació possible. Posar la policia catalana al servei d’un projecte il·legal com és la consulta seria un dels errors més greus que pot cometre el Govern.