Del G-20 al G-2

Trump és un gran admirador de Putin. I aquest ha trobat en l'empresari nord-americà un gran soci

2
Es llegeix en minuts
jgblanco39201046 russian president vladimir putin stands inside a plane upon 170707093342

jgblanco39201046 russian president vladimir putin stands inside a plane upon 170707093342 / Alexander Zemlianichenko

Encara que TVE insisteixi a donar presència visual a Mariano Rajoy convidat en la reunió dels 19 estats més importants del món (més la Unió Europea), el cert és que el protagonisme d’aquest 7 de juliol ha sigut per a dos toros molt braus: Putin i Trump. L’especial amfitriona de la trobada era Angela Merkel a la seva ciutat natal, integrada, en temps de divisió, a l’Alemanya tutelada per Moscou. Avui ja no hi ha Mur però l’esforç de Putin de potenciar la seva presència internacional ha tornat a ser exitós. Poc abans, Trump, que menysprea Europa encara més que Putin, va fer escala en una Polònia molt conservadora i nacionalista. Va fer un discurs, per primera vegada, europeista (pot canviar-lo per Twitter en qualsevol moment) i de crítica a Rússia per interferir (va ser a favor seu) en les eleccions dels EUA. Però això no va molestar el dirigent de Sant Petersburg. Eren declaracions per a consum intern nord-americà. Buscaven donar-se aparença de fermesa i farien somriure a Putin. A més, aquesta bravura no sembla que existís en la reunió d’ahir.

    

Notícies relacionades

El llarguíssim temps de reunió i que els focus del G-20 se centressin sobre ells és un fet que a tots dos interessava, especialment a Putin, que segueix, després de 16 anys en el poder, donant lliçons de com tenir espai, presència i influència. I això és el que desitja Trump. Per això, han tractat només temes internacionals i lideratges. La seva conversa no ha sigut sobre l’agenda mundial del G-20 (tots dos menyspreen el gran problema del canvi climàtic) sinó sobre els interessos de l’un i de l’altre. La pretensió de Putin que un món més diversificat sigui, al mateix temps, bipolar, com en temps de la guerra freda, segueix sent exitosa. Sobre Ucraïna, Trump no té l’interès d’Obama a exigir als russos que apaguin la metxa del conflicte. Quedarà congelat, com altres de l’espai post-soviètic. Així ho vol Rússia.

Confusió i distracció

És en el tema de Síria on, davant la confusió europea i la distracció americana, el lideratge internacional rus és evident. Més que la pau, el que a Trump el preocupa és evitar l’excés de preeminència del Kremlin i vol tenir més protagonisme. Així ha de ser entès haver-se fixat un alto el foc en una zona del sud. Donald Trump és un gran admirador de Vladímir Putin. I aquest ha trobat en l’empresari nord-americà un gran soci. Bussines are bussines.