Estat i seguretat

No tot s'hi val per atacar Puigdemont i Junqueras ni per frenar el procés sobiranista

2
Es llegeix en minuts
 

  / AGUSTÍN CATALÁN

Hi ha temes que haurien de quedar fora de la picabaralla política, i la seguretat n’és un. Però aquests darrers dies veiem com està passant just al contrari: la seguretat dels ciutadans de Catalunya s’ha convertit en una eina de revenja del Govern espanyol contra la Generalitat. En pocs dies el Ministeri d’Hisenda ha vetat la convocatòria de 500 noves places per als Mossos d’Esquadra, el de l’Interior ha deixat la policia catalana fora de l’Europol i Juan Ignacio Zoido ha anunciat que no assistirà a la Junta de Seguretat convocada per Carles Puigdemont per al proper mes de juliol.

Això se suma a altres despropòsits, com ara que la policia catalana és l’única policia no local de l’Estat que no forma part del Centre d’Intel·ligència Contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), o que el Govern espanyol no ha tingut cap problema per integrar l’Ertzaintza a l’Europol al mateix moment que vetava els Mossos. I tot passa, precisament, enmig d’una alerta terrorista de nivell 4, en un dels territoris on es concentren més detencions de gihadistes i mentre la UE clama una coordinació policial més gran per fer front al terrorisme.

Que el Govern de Mariano Rajoy sigui capaç de posar en risc la seguretat dels ciutadans com a represàlia traspassa tots els límits acceptables. No tot s’hi val per atacar Puigdemont Oriol Junqueras ni per frenar el procés sobiranista. Les decisions que afecten la seguretat dels ciutadans no es poden prendre per motius polítics o ideològics ni tampoc com a càstig a les institucions que no els segueixin la veta.

«Problemes reals de la gent»

I els qui apliquen aquest veto són els autors del mantra «la Generalitat no es preocupa dels problemes reals de la gent». Pocs problemes són tan reals i afecten tanta gent com l’amenaça terrorista, que ha passat a formar part de les nostres vides com una por fina que portem aferrada a la pell cada vegada que participem en actes massius, visitem llocs turístics, trepitgem aeroports o estacions de tren. ¿Quin dret té el ministre Zoido a menystenir aquesta por i negar-se a convocar la Junta de Seguretat que permetria coordinar la lluita antiterrorista a Catalunya després de vuit anys de no reunir-se?

Notícies relacionades

Potser Rajoy no s’ha adonat encara que, volent fer mal al procés, fa mal a tots els ciutadans de Catalunya, inclosos els seus mateixos votants. ¿Com s’han de sentir els catalans defensors del no en veure com l’Estat els abandona per l’única raó que són catalans? Els catalans defensors de la unitat d’Espanya saben que els 500 mossos vetats haurien treballat per protegir-nos a tots, també a ells.

I que si els Mossos tinguessin accés a les dades de l’Europol que el Govern espanyol els nega, les utilitzarien per protegir-nos a tots, també a ells. Vetar policies no frena el procés sobiranista, sinó que provoca inseguretat i accelera la desafecció envers un Executiu cada vegada més aliè a les necessitats de tots els ciutadans.