Zoido no anirà a la Junta de Seguretat convocada per Puigdemont

El titular d'Interior assenyala que està parlant amb Jané per fixar una nova data per a la reunió de l'organisme

Rufián qualifica de "miserable" el ministre per "jugar amb la seguretat de Catalunya"

Gabriel Rufián ha qualificat avui de miserable i irresponsable el ministre de l’Interior. / EFE VÍDEO

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Gabriel Rufián ha acusat aquest dimecres el Govern central de “jugar amb la seguretat de Catalunya”, en un context d'alerta a tot Europa, “només perquè no els agrada com voten els catalans”. Segons el diputat republicà, l'Executiu es despreocupa de la lluita contra el terrorisme en l'autonomia només per “motius ideològics”. I això, li ha dit durant la sessió de control al ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, és ser “un miserable i un irresponsable”.

El parlamentari català ha posat dues proves d'aquest comportament. Per un costat, que el Govern hagi eludit convocar fins al moment la Junta de Seguretat, l'òrgan de coordinació policial entre Catalunya i l'Estat. Davant aquesta negativa, el president, Carles Puigdemontva convocar unilateralment dimarts una reunió d'aquest ens per al pròxim 3 de juliol. El número dos d'Interior, José Antonio Nieto, va explicar divendres que el Govern central no creia necessari una reunió d'aquest òrgan perquè no hi ha el “clima de confiança” necessari a causa del desafiament independentista, però Zoido s'ha desmarcat d'aquesta tesi.

El ministre ha explicat que no anirà a la cita del 3 de juliol perquè aquell dia té una reunió amb tres titulars d'Interior de “països limítrofs”, però també ha confiat que es pugui buscar una altra data per a la convocatòria de la Junta de Seguretat, que no es reuneix des del 2009. “Estic en converses amb el conseller d'Interior, Jordi Jané”, ha dit Zoido.

LES PLACES DE MOSSOS

La segona prova presentada per Rufián ha consistit en el “veto” de l'Executiu central a les 500 places als Mossos d’Esquadra convocades per la Generalitat. Segons Hisenda, que la setmana passada va remetre un requeriment sobre aquesta decisió, només en calen 50, atenent a la taxa de reposició.  

Notícies relacionades

“Li demanem que dimiteixi per miserable i irresponsable. Vetar tot el que té a veure amb Catalunya en seguretat amb aquest nivell d'alerta només perquè no els agrada com voten els catalans és ser un miserable. No jugui amb la seguretat”, ha dit el diputat republicà a Zoido. “No contestaré a les seves desqualificacions, vostè sol es desqualifica”, li ha respost el ministre d'Interior.

Just després, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, li ha demanat a Rufián que retiri l'expressió “miserable”. El republicà s'hi ha negat.