Al contraatac

Dubtes comuns

Els comuns ara diuen que encara han de debatre la seva posició davant el referèndum unilateral. Segur que empaten. Exactament 1.515 a 1.515

2
Es llegeix en minuts
 

  / JULIO CARBÓ

El desembre passat, al sortir d’una reunió del Pacte Nacional pel Referèndum, Ada Colau va dir: «El 9-N va ser legítim en el seu temps i seria legítim reproduir una mobilització d’aquesta mena, però si volem un referèndum, volem un referèndum; i un referèndum no és un 9-N».

El 3 de gener, Xavier Domènech va dir: «Un referèndum unilateral no es diferenciaria del 9-N, que no va tenir efectes polítics o jurídics vinculants. El 9-N va ser una mobilització popular, però repetir el que ja s’ha fet no creiem que aporti res de nou i no seria solució». 

El 15 d’abril, Domènech va dir: «El Govern de la Generalitat es va comprometre que el juny del 2017 Catalunya seria un Estat independent; sembla que s’ha canviat el full de ruta i que ara hi haurà un referèndum al setembre; el risc és que sigui un 9-N».

Aquest dimarts, després de l’última reunió del Pacte, Domènech va afegir: «Les vies ràpides van en contra de la pròpia aspiració a la independència», «no és el nostre full de ruta», «el que coneixem fins ara és una certa demanda de professió de fe», «la nostra posició és claríssima: un referèndum és un referèndum quan té garanties i és efectiu».

En canvi, Jaume Asens, líder comú i tinent d’alcalde de Barcelona, va dir el contrari dimecres a Catalunya Ràdio: «No podem descartar un referèndum unilateral; nosaltres demanem garanties, però si finalment no en té i és una consulta, no descartem participar-hi tal com ja ho vam fer el 9-N». 

"UN 9-N PERÒ PATÈTIC"

Divendres, Puigdemont i Junqueras van convocar un referèndum unilateral per a l’octubre, en un acte al qual només van convidar JxSí i la CUP. Una proposta que no era unànime ni dins de JxSí abans que Puigdemont llancés l’eslògan «referèndum o referèndum». El mateix  Germà Bel va dir, fa menys d’un any, que «si es fa un referèndum unilateral serà un 9-N però patètic», ja que «un referèndum vinculant vol dir que l’endemà s’implanta amb força un nou marc legal que encara no existeix i s’imposa a tota la població d’un territori». També Homs va dir que seria una repetició del 9-N. 

Notícies relacionades

Quan es van produir aquestes discrepàncies, Domènech va dir: «Tenim titulars diferents segons qui parli de JxSí; jo crec que això demana una mica de seriositat». No sembla que Domènech l’hagi aconseguit a casa. De moment, en comptes d’analitzar críticament les espectaculars incoherències del projecte independentista com va fer en el seu llibre Hegemonías, només veiem que Pablo Iglesias li ha encomanat l’entusiasme per aplaudir les performances independentistes. 

Els comuns ara diuen que encara han de fer el debat intern per decidir si guanya la posició de Colau/Domènech o la d’Asens. Segur que acaben empatat. Exactament, 1.515 a 1.515.