Dues mirades

Vuit euros

La matrícula universitària gratuïta que anuncia Andalusia és una injustícia flagrant que va contra l'equitat i la igualtat d'oportunitats

1
Es llegeix en minuts
Vuit euros

JULIO MUNOZ

En tots els rànquings haguts i per haver, les universitats catalanes apareixen als primers llocs. En docència, en recerca, en transferència del coneixement, en implicació social. A pesar de les retallades, de les dificultats de contractació de nous professors, del descens en les inversions estructurals, els centres d’educació superior de Catalunya –els públics– figuren, tots ells, entre els deu o dotze primers d’Espanya. En un dels últims barems, el de la Fundación BBVA, el sistema universitari català se situa un 20% pel damunt de la mitjana en l’índex de rendiment, mentre que el sistema extremeny, per exemple, és a 20 punts per sota. Les diferències, en el còmput global de l’Estat, són abismals. I també ho són els preus de les matrículesA Catalunya, són les més cares, amb un diferencial en relació a d’altres comunitats que és vergonyós. Una mitjana de 2.000 euros per curs en comparació amb els 800 que els alumnes paguen a Andalusia.

O que pagaven. Ara, la Junta ha anunciat que els estudiants de segon que ho hagin aprovat tot (i els de tercer, i els de quart) tindran la matrícula gratuïta. Mentida. Tindran una bonificació del 99%. És a dir, hauran d’ingressar uns 8 euros si volen continuar estudiant. El preu d’un menú discret, d’una entrada de cinema. El preu d’una injustícia flagrant que va contra l’equitat i la igualtat d’oportunitats en un país que branda la bandera de la unitat i de l’equilibri territorial.