Al contraatac

Sant Jordi i la Creu

Aquest any se n'han entregat 53. El Govern té dificultats per trobar creuables. És necessari un temps de guaret

2
Es llegeix en minuts
 

  / FERRAN SENDRA

Atorguen la Creu de Sant Jordi a títol pòstum a Carme Chacón. Aquest Govern no l’hi hauria concedit mai en vida. Hi ha qui recull firmes perquè l'hi retirin. País. Ben mirat, és una sort que a un no li donin la Creu de Sant Jordi. Fora embolics. A més, he observat l’amplíssima llista i és incommensurable… Naturalment que ara no me la donarien ni mort, però si algun dia governa gent insensata, que no me la concedeixin, per favor… Seríem massa. 

Amb aquest escrit vull deixar clar que encara que arribés als 100 anys i hagués descobert casualment i eventualment la curació del càncer o la màquina del moviment continu, no opto a la Creu de Sant Jordi. Igualment, o potser amb més èmfasi, tampoc l’accepto post mortem. S’han concedit massa Creus de Sant Jordi. Ha perdut el significant. He iniciat una recollida de firmes entre familiars, amics i enemics manifestant-se en contra de tota possibilitat que aquest guardó em sigui concedit a mi o als meus descendents fins a la quarta generació.

ÉS DIFÍCIL TROBAR CREUABLES

S’han entregat un total de 1.611 creus, i jo crec que tots els que a Catalunya mereixien aquest reconeixement ja l’han rebut. Ara toca descansar un temps, perquè cap país de les dimensions de Catalunya pot tenir cada any tantíssim candidat o associació premiable. Aquest any se n’han entregat 53. El Govern té dificultats per trobar creuables. És necessari un temps de guaret.

Ja són tradició els desacords entre el públic: la Generalitat dona un premi i les xarxes es cabregen. El que no va passar en l’època de premiats indiscutibles com la Federació Catalana d’Escoltisme o Salvador Escamilla està passant ara amb els neoguardonats. Entre ferotges dissensions i la citada prodigalitat, podria donar-se el cas que un dia no llunyà la Creu de Sant Jordi es declarés guardó desert. El ritme no és sostenible. Mirin si està malament la cosa que ja no queden ni membres del tres per cent per premiar.

Per cert, que potser va sent hora que algun català guanyi el Nobel per desembussar tanta Creu de Sant Jordi. Espanya en té vuit. A veure si espavilem, que aquí ens sobra talent, art i capacitat.

Notícies relacionades

Davant la situació creada, podríem inventar nous guardons i repremiar els que ja tenen la Creu. Només el podrien obtenir els que ja la tenen, de la mateixa manera que per ser capità de iot s’ha de ser prèviament patró. Vegem-ho: Recreu de Sant Jordi, Recontracreu de la Corporació, Creu, Repic i Repicó (casos excepcionals) i Creu i Ratlla (en les defuncions).

Comentari crític: «Sardà, si et pica et rasques, que no et donaran mai la Creu. Ves-te’n a Madrid que et donin premis, ¡botifler!».