La clau

Atents al 'pen drive'

El llapis de memòria del 'cas Pujol' va camí de convertir-se en una altra motxilla de Vallecas i de posar en evidència les clavegueres de l'Estat i de la política

1
Es llegeix en minuts

El pen drive que el director operatiu de la Policia amb el ministre Fernández Díaz va trobar no sap com en un despatx i que ha enviat al jutge De la Mata va camí de convertir-se en una nova motxilla de Vallecas. En el dispositiu informàtic, del qual ara el diari El Mundo comença a revelar els continguts, s’entrecreuen les clavegueres de l’Estat i de la política, catalana i, encara que a alguns els costi reconèixer, també de l’espanyola. Tot indica que el Pacte del Majestic tenia també una cara b i que el gran dels Pujol Ferrusola va aprofitar l’entesa entre el seu pare i el mateix José María Aznar per connectar la seva xarxa de corrupció amb la que ja dirigien Álvaro Lapuerta i Luis Bárcenas.

Notícies relacionades

El rotatiu també inclou en l’operació el Rei emèrit, tot i que ho fa en un segon terme a l’espera de la resolució final del jutge respecte al ja famós pen drive. Si l’advocat Martell aconsegueix desactivar-lo com a base de les proves contra la família de l’expresident, la cosa haurà quedat en no res. En cas contrari, els Pujol Ferrusola amenacen el Partit Popular i la mateixa Casa Reial de fer-los un Montull com una casa de pagès.

Curiosament, aquest tipus d’incidents poden acabar tenint en l’independentisme un efecte contrari al que s’imaginen en alguns despatxos de Madrid. Més que desincentivar els elements més serens d’aquest conglomerat heterogeni, dona ales als més radicals. Un episodi així dona credibilitat al relat de la CUP quan afirma que tots els mals de Catalunya són el resultat de la complicitat entre les elits autonomistes i espanyolistes que s’han repartit durant 40 anys el poder tapant-se mútuament la corrupció i repartint-se el botí. Si a sobre, ara, les clavegueres de l’Estat a plena llum del dia avorten el judici als Pujol, Esquerra Republicana i els Comuns competiran amb la CUP per apropiar-se aquest relat que no seria populista sinó d’un realisme extrem. Seguir pensant a aquestes altures que l’independentisme és un invent dels cadells de Pujol només condueix a prendre una decisió equivocada rere una altra. Fins a la derrota final.