EDITORIAL
El cotxe del futur ja és aquí
Els vehicles intel·ligents han de servir sobretot com a instrument per reforçar la seguretat a les carreteres
Leyre Olavarria, responsable de cotxe connectat de Seat, explica el sistema pilot de ’carsharing’ i la connectivitat dels seus vehicles. /
Ja no es tracta d'una qüestió de futur ni d'una pel·lícula de ciència-ficció en què els vehicles es mouen per sobre de les calçades i amb uns sistemes de conducció intel·ligent. El Mobile World Congress celebrat recentment va presentar, en aquest sentit, el cotxe connectat com una realitat que ja truca a la porta. Més ben dit, ja l’ha obert. Perquè el 2017 està prevista la venda de gairebé 50 milions de vehicles intel·ligents a tot el món, que comptaran amb sistemes que converteixen aquests vehicles en una prolongació de l’'smartphone' del seu propietari. Per la quantitat de dades generades facilitaran una gran informació sobre els hàbits de conducció. Aquest és un primer pas. El futur immediat ens apunta que d’aquí tres anys es produiran els primers vehicles elèctrics de gamma mitjana no contaminants amb una autonomia superior als 500 quilòmetres. I a partir del 2025 està prevista l’aparició de vehicles de conducció autònoma. És a dir, en què el conductor serà un passatger més sense participació activa en el maneig de la màquina.
Com passa habitualment amb l’aplicació de les noves tecnologies, l’avanç obre un debat legal sobre l’ús d’aquesta quantitat de dades, sobre el big data al voltant de la mobilitat. És evident que, igual que passa amb les operadores de telefonia o les aplicacions, la norma de protecció de dades ha de marcar una frontera ineludible.
Notícies relacionades
Un altre vessant del progrés és la possibilitat de vigilar les maniobres dels vehicles, a partir dels dispositius de connectivitat. Les multes per satèl·lit en serien, per exemple, una conseqüència. No és la intenció, per ara, de la Direcció General de Trànsit i aquesta plausible idea de les autoritats espanyoles està en consonància amb la d’altres països de la UE. Els esforços hauran de concentrar-se en el fet que la tecnologia serveixi per reforçar la seguretat davant de qualsevol incidència. Perquè el 2016 a les carreteres espanyoles hi va haver 1.160 víctimes mortals. Les previsions més optimistes apunten que el vehicle autònom, en les seves diferents graduacions, ajudarà que un dia es redueixin a zero. Avui, el que sí que sabem és que som davant d’una nova era amb una mobilitat i uns desplaçaments a les grans ciutats i carreteres que haurien de canviar sota els criteris de reduir la sinistralitat, no contaminar i potenciar un ús col·lectiu més gran.