2
Es llegeix en minuts
Congressistes del Mobile World Congress, al recinte de la Gran Via.

Congressistes del Mobile World Congress, al recinte de la Gran Via. / FERRAN NADEU

Quan aquests dies ens arriben centenars d’informacions del Mobile World Congress ens preguntem, ¿quin benefici aporta a la ciutat més enllà del de qualsevol esdeveniment? ¿Realment dinamitza l’economia local? ¿O simplement serveix per aconseguir ingressos en els serveis que utilitzen els congressistes (hotels, restaurants, taxis...)?

Hi ha dades d’assistents, projectes per aproximar els continguts del Mobile a les empreses i, especialment, el 4YFN, congrés paral·lel de start-ups. Les institucions ajuden empreses locals a participar-hi per aconseguir un efecte multiplicador de l’economia digital a la ciutat.

A més d’aquestes xifres, i dels projectes, el valor afegit per a la ciutat són les relacions de valor en l’àmbit de les tecnologies de la informació i comunicació –TIC–, que permeten emprendre, créixer i internacionalitzar-se als projectes emprenedors de la ciutat. Així creixem com a ciutat innovadora, tecnològica i hub de coneixement tecnològic.

El valor dels contactes de qualitat que poden aconseguir de forma més assequible persones emprenedores de la ciutat és molt elevat. ¿Quants viatges hauria de fer i quin cost tindria per a una petita empresa aconseguir els mateixos contactes assistint a altres congressos? ¿Quants esdeveniments es poden organitzar d’una forma més senzilla a la teva pròpia ciutat?

El professor Joan Torrent (UOC) ja va demostrar el 2002 un nou imput de l’economia del coneixement. Va dir que el «saber qui», «la informació sobre qui sap què, és un coneixement que inclou un conjunt important de relacions socials per accedir a aquesta informació i utilitzar-la eficientment». Les relacions són un nou valor per fer triomfar la teva empresa.

Algú, amb bastanta raó, podria apuntar que aquest efecte es produeix en un sector molt concret de l’activitat econòmica, el sector de les TIC. Fer créixer el sector TIC significa ús de valor afegit, o l’anhelada substitució del PIB del sector totxo perdut en la crisi. Segur que els llocs de treball no se substitueixen automàticament, però el creixement vinculat a la qualitat de vida està unit a sectors de valor afegit com aquest.

Generar un ecosistema TIC és rellevant per a l’emprenedoria, ja que la concentració d’empreses del sector TIC genera més oportunitats, com la disposició de talent especialitzat. Si no… ¿per què tothom aspira a crear el seu propi Silicon Valley o a tenir un ecosistema emprenedor més gran que generi sinergies?

Notícies relacionades

Barcelona s’ha situat com a referent mundial de tecnologies, de l’emprenedoria tecnològica. El Mobile ajuda molt a remar en aquesta direcció, però no és l’única iniciativa.

El Mobile ens aporta un valor afegit, el de ser una ciutat connectada amb el talent tecnològic més ben situat al món, una xarxa a prop dels nostres emprenedors i emprenedores que els permet impulsar i consolidar els seus projectes. El valor de les relacions del Mobile és palanca per a l’emprenedoria TIC local, l’emprenedoria barcelonina.