11 jul 2020

Anar al contingut

Al contraatac

La Catalunya siberiana

La Catalunya siberiana

Xavier Sardà

Clima i forma de ser són un 'pack'. Amb fred polar, Catalunya seria diferent

¿Com seria Catalunya si sempre fes el fred d’aquesta setmana? ¿Com seria una Cata-
lunya eternament siberiana? És un fet que estem a mercè dels raigs uva que ens fan anar anímicament com els plau. Diuen que segurament l’humor anglès seria diferent sense el seu cel grisós, i els alemanys, menys estrictes sense les seves gelades en la foscor de les cinc de la tarda. Clima i forma de ser formen un pack. Catalunya amb fred polar seria diferent, però la qüestió és delimitar quines serien les diferències essencials.

 •Menys gent al camp del Barça i el de l’Espanyol. (Si el públic no anés a l’estadi, els podrien multar).
 • Colau, contenta perquè vindria menys turisme i hi hauria menys terrasses. Turisme més abrigat, però en menys quantitat. Barcelona s’agermanaria amb Iakutsk, la ciutat més freda del món.
 • Castellers amb passamuntanyes. La família Pujol en el seu ambient, com a Andorra, i Bárcenas prenent un suís.
 •El Häagen-Dazs faria escudella catalana, i la Frigo, consomés. Iceta ballaria el casatschok, el duo Junqueras-Soraya ho seria en pla Doctor Zhivago, Puigdemont tocaria la balalaica a casa de Pilar Rahola i Romeva ho tindria millor amb Putin, a l’haver de dissimular la seva calba amb una gorra 
xapka orellera.
 • La pelleteria La Sibèria de Barcelona seria com el Zara d’ara, per a sorpresa i deshonra de les senyores de bona família. Els pijos podrien esquiar a Collserola, per a sorpresa i deshonra de la gent de mala família.
 • Si Rajoy impedís el referèndum, sempre es podrien construir iglús electorals de manera ràpida, econòmica i aleatòria. (Tema idoni per a la CUP). Per cert, que l’estelada potser portaria el vidre estrellat dels flocs de neu. 
 •Els comuns, així com de col·legues, privatitzarien Gas Natural. El tradicional caganer, amb tantíssim fred, acabaria fent-ho indoor.
 •La Generalitat anunciaria a bombo i platerets a la revista Science que hauria aconseguit frenar l’escalfament global. A Madrid veuríem Tardà i Rufián com els germans Karamàzov però de bon rotllo i Iglesias-
Errejón en la seva eterna guerra i pau tolstoiana.
 •Si inhabilitessin algú, se’l substituiria per ninots de neu davant la Frozen-Generalitat. Per cert, li farien botifarra a l’abominable home de l’electricitat caríssima. 
 •L’espia que va sorgir del fred seria text escolar i Ferreras presentaria Al rojo frío.

Envejo els que s’il·lusionen davant la incertesa meteorològica. Tenen una immensa sort i un caràcter venial. Són tants els dubtes existencials com a éssers vius, que afegir-hi incògnites climàtiques em fa pensar en certa sobredosi de l’atzar. Per cert, diuen que menjant millor, fent exercici i reduint l’estrès es té menys fred. O sigui que a passar fred. La meva solidaritat amb els atrapats a les carreteres.