¿A què estem jugant amb Ester Quintana?

Després de quatre anys de falsedats i humiliacions, Interior anuncia que busca el mosso que va mutilar la dona amb un projectil antiavalots

2
Es llegeix en minuts
 

  / JOSEP GARCIA

Després de quatre anys de falsedats vexatòries i humiliants, després de diverses intervencions quirúrgiques i d’un procés judicial que al final es va revelar inútil, la Conselleria d’Interior i els Mossos d’Esquadra diuen ara que estan disposats a trobar el policia que li va rebentar un ull a Ester Quintana i entregar-lo a la justícia.

Quintana és la dona que el dia 14 de novembre del 2012 a la tarda, jornada de vaga general, va quedar bòrnia a causa de l’impacte d’un projectil antiavalots disparat per un mosso. Tant li fa si Quintana exercia aquella tarda el seu dret constitucional a manifestar-se o si només passejava pel centre de Barcelona o si tornava cap a casa després de visitar un amic: allà en aquella hora no hi havia cap desordre violent que justifiqués que un agent delinqüent premés el gallet i mutilés de per vida la dona.

MÉS MUTILACIONS

Aquesta no va ser l’única mutilació que havia de patir Quintana a causa d’aquella acció policial ominosa. Després vindrien les mutilacions morals, per cortesia d’Interior i la direcció dels Mossos, que van desacreditar públicament la víctima en lloc de procurar-li empara, que van mentir reiteradament al Parlament negant l’agressió policial, que van enredar, van obstaculitzar, van condicionar i van perjudicar la investigació del delicte, com va sentenciar el tribunal que va jutjar el cas i que va absoldre per falta de proves els dos policies acusats.

Ara, quatre anys després i amb el procés judicial tancat des del mes de maig passat, Interior anuncia la seva voluntat de trobar el culpable. Un propòsit tan lloable com insòlit després de tot el que va passar. ¿Què ha mogut ara Interior a posar-se mans a l’obra? ¿Quins canvis s’han produït que puguin ajudar a explicar aquest gir inaudit?

EL QUE HA CANVIAT

Després de la funesta actuació del conseller Felip Puig, falsària, prepotent i humiliant, i de la més empàtica però estèril del seu successor, Ramon Espadaler, Interior està des de fa poca cosa més d’un any al càrrec de Jordi Jané. Aquesta és una dada objectiva, encara que potser insuficient. Han canviat més coses: el Govern d’Artur Mas s’apanyava còmodament amb l’àmplia majoria parlamentària que li brindaven CiU i ERC. Però el de Carles Puigdemont necessita a més el suport de la CUP, precisament el partit que aquest mateix mes ha impulsat una moció per la qual el Parlament ha instat l’Executiu català a continuar buscant el policia que va mutilar Quintana. 

Notícies relacionades

Sigui com sigui, perquè el fiscal accedeixi a obrir una nova causa judicial (l’anterior no es pot reobrir, ja que Interior apunta com a culpable un agent diferent dels dos que van ser jutjats), els Mossos han de presentar proves noves i concloents, com podrien ser una confessió o un o diversos testimonis acusatoris, o un vídeo inèdit fins avui.

Si no hi ha proves noves i concloents no hi haurà nova causa. ¿En tenen els Mossos? Perquè si no fos així, si tot quedés finalment en una mera gesticulació estèril, potser la CUP quedaria satisfeta i beneiria el pressupost de la Generalitat, qui ho sap. Però Quintana, ¿a què estaríem jugant amb Quintana? ¿A mutilar-la una altra vegada?