EDITORIAL

Trump i l'escalfament global

L'actitud negacionista del president electe dels EUA és una perillosa amenaça per al transcendental acord de París, firmat fa un any

2
Es llegeix en minuts
icoy36294382 marrakech  clima climate161115182310

icoy36294382 marrakech clima climate161115182310 / FADEL SENNA

La cimera del clima de les Nacions Unides, celebrada a Marràqueix, es va tancar ahir amb una declaració de suport a l’important acord de París, subscrit fa un any, sense anar més enllà al no prendre grans decisions polítiques. Tampoc era l’enfocament de la reunió que va convocar gairebé 200 països a la ciutat marroquina, però l’arribada a la presidència de Donald Trump ha obert nuvolades en l’aplicació del compromís que es va qualificar com un pas tan necessari com vital per lluitar contra l’escalfament global. És una amenaça per al futur del planeta que només les ments més obtuses s’atreveixen a negar. Així ho va fer, sense anar més lluny, el president electe dels Estats Units al llarg de la seva campanya electoral. En aquest sentit, va anunciar les seves intencions de reprendre el projecte d’un oleoducte que enllaça els camps de petroli del Canadà amb les refineries del sud dels Estats Units, reimpulsar el fracking i retirar les limitacions al carbó. O sigui, apostar per energies fòssils contaminants. Va arribar fins i tot a dir en un tuit que el concepte de l’escalfament global va ser creat pels i per als xinesos per restar competitivitat a les empreses americanes. És d’esperar que en aquesta qüestió tan transcendental, com en altres en les quals es guia per arguments insostenibles, Trump rectifiqui amb la seva arribada a la Casa Blanca i apliqui el pragmatisme que li ha demanat el mateix secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon.

Notícies relacionades

Tots els grans dirigents que han passat per Marràqueix han destacat la irreversibilitat del compromís. La decisió presidencial de Barack Obama i del seu col·lega xinès, Xi Jinping, va significar el suport dels EUA i la Xina –els dos principals emissors de gasos d’efecte hivernacle–a l’acord de París, que ja subscriuen 97 països que sumen el 69% de les emissions. Revocar l’acord, com assenyalava el programa electoral de Trump, no li serà tan fàcil. La decisió només pot produir-se al cap de tres anys d’haver firmat, amb una notificació prèvia d’un altre. Ara bé, per a un polític com Donald Trump tot pot ser paper mullat.

Ja en un terreny molt més pròxim i al marge de la comunitat internacional, al Govern de Rajoy també li toca actuar. Perquè els compromisos s’han de demostrar amb fets. Aquesta setmana s’ha sabut que Espanya ha baixat 10 llocs en 3 anys en el rànquing de la lluita contra el canvi climàtic.