Petit observatori

Salvem les nostres terres amigues

1
Es llegeix en minuts

Anys enrere jo vaig passar uns quants estius a Solius, en un racó silenciós i arbrat de la Vall d'Aro. Uns pocs amics hi havíem fet construir unes cases que respectaven l'entorn boscós, els desnivells naturals del terreny i el silenci. El brogit de la carretera quedava lluny. En aquell espai hi havia, i encara hi és, un petit monestir pacíficament visitat pels qui volien admirar, en temps de Nadal, els diorames esplèndids que hi construïa un dels monjos.

Es comprèn que fa dos o tres anys es posés en marxa la plataforma 'Salvem Solius', decidida a preservar la vall de les amenaces urbanístiques i ecològiques que l'assetjaven, com la implantació d'un polígon industrial amb 72 naus a l'entrada de la vall. No es tracta d'un petit abús sobre el paisatge. Sembla que es projecta la construcció de 104 metres de llargada, una sèrie de sitges de 4 metres d'altura i un total de 4.938 metres construïts. No es tracta d'una explotació ramadera familiar, vinculada als usos tradicionals de la pagesia.Sembla que es pot preveure l'edificació de tres immenses naus de 100 metres de longitud de façana, com qui diu un camp de futbol.

Notícies relacionades

Fa anys, quan jo era a Solius, anava a buscar una dotzena d'ous a una pagesa amiga. Frescos, la mestressa em treia els ous del corral. Ara, a Solius, s'hi vol construir una fàbrica de pollastres d'engreix. Han previst obtenir 835 tones de gallinassa anuals.

En altres temps es van produir imponentment operacions com l'ara prevista, amb ocupacions abusives dels territoris. Ara ha anat creixent una voluntat, privada i pública, de respectar uns àmbits que, a més a més d'una qualitat estètica, ajuden a conservar una harmonia entre els diversos usos dels espais. Un turisme incontrolat va provocar, fa uns quants anys, lamentables destruccions paisatgístiques. L'eslògan universal va ser 'Salvem la Terra'. Avui potser hem de ser més modestos però pluralment eficaços: 'Salvem les terres'.

Temes:

Turisme