L'independentisme ja no té cua

Les votacions de la mesa del Congrés reflecteixen el final del veto al sobiranisme com a actor polític. El següent pas, un 'Majestic 3.0', mitjançant l'abstenció

1
Es llegeix en minuts
fcasals34749861 madrid 19 07 2016 acto de constituci n del congreso de la xi160719203002

fcasals34749861 madrid 19 07 2016 acto de constituci n del congreso de la xi160719203002 / J M Prats

S’ha d’acollir com una bona notícia la rehabilitació política de l’independentisme català a Madrid. Fins fa ben poc, qui postulés la separació o la mera convocatòria d’un referèndum era un proscrit en la vida pública espanyola, un empestat amb el concurs del qual, per activa o passiva, estava prohibit comptar en qualsevol esfera institucional. Per sort, la demagògia política té la llengua molt llarga, però les potes molt curtes.

«És un error que Pedro Sánchez presti vots als independentistes amb el desafiament secessionista sobre la taula», advertia al febrer Soraya Sáenz de Santamaría quan el PSOE va ajudar CDC i ERC a tenir grup al Senat. Ara la popular Ana Pastor ha aconseguit la presidència del Congrés gràcies a l’abstenció de republicans i convergents, i aquests últims han recolzat candidats a la mesa del PP i Ciutadans. Deu ser que el «des­afiament secessionista» ja està desactivat.

Llavors Francesc Homs desafiava: «Si Sánchez vol la nostra abstenció s’ha de comprometre que Catalunya voti en un referèndum». «Votarem no a PSOE-Podem. Del PP no cal ni parlar-ne». D’alguna cosa es deu haver parlat, però no de la consulta, perquè CDC apuntali la majoria de PP i C’s a la mesa a canvi de tenir grup propi.

«El PSOE no pot ser ostatge dels independentistes», alertava al gener Susana Díaz, i Eduardo Madina va recalcar que un pacte amb el sobiranisme «partiria Espanya i el partit». Ni l’una ni l’altre han obert la boca davant el pacte del PP amb l’independentisme. Tot en ordre.

Notícies relacionades

S’infereix que per a la dreta i per a la conspícua dissidència socialista l’independentisme ja no té banyes ni cua, i que els seus vots són tan bons com qualsevol altre per accedir al poder. Cosa que ens porta a la següent pantalla.

¿Un ‘Majestic 3.0’?

¿Un ‘Majestic 3.0’?«Un Govern de Sánchez amb Podem i els independentistes seria un torpede en la línia de flotació de l’economia», clamava al febrer Mariano Rajoy. Si després d’aixecar els seus vetos l’evolutiu Albert Rivera passa a la casella del sí, amb l’abstenció dels 13 diputats de CDC i PNB n’hi hauria prou per investir president Rajoy. ¿S’acosta un Majestic 3.0?