Rajoy agafa impuls amb el pacte de C's i l'acostament dels nacionalistes

El PSOE i Podem consideren que l'entesa per al Congrés augura les aliances per a la investidura

undefined34748502 gra312  madrid  19 07 2016   el presidente del gobierno  mar160719143828

undefined34748502 gra312 madrid 19 07 2016 el presidente del gobierno mar160719143828 / J J Guillen

4
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Mariano Rajoy vol agafar impuls i començar els pròxims dies una nova ronda de converses amb els partits al voltant de la seva investidura. En vigílies que el cap de l’Estat iniciï els seus propis contactes amb els grups per decidir si proposa, i a qui, mirar de formar govern, Rajoy busca aprofitar la ratxa positiva que se li ha obert al Congrés. Allà ha aconseguit garantir-se la presidència i, de passada, una majoria conservadora a la Mesa després del seu pacte amb Ciutadans, que s’emporta un bon pessic de la jugada: dues cadires que no li corresponien per dret i una provada capacitat de veto amb 32 diputats, donat que va rebutjar que Jorge Fernández Díaz o Dolores de Cospedal dirigissin el Parlament com pretenia el PP.

Mariano Rajoy

LÍDER DEL PP 

"Jo vull governar i demano que se'm deixi governar, perquè el PP té 52 escons més que el segon. Demano que no hi hagi bloqueig"

Rajoy vol beneficiar-se també de l’ambient creat després que nacionalistes i independentistes, amb hores de discreta negociació d’entremig, hagin col·laborat amb el PP, per la via de l’abstenció, perquè Ana Pastor vencés per 14 vots el socialista Patxi López. Per més excuses que s’hagi posat per part dels protagonistes per dissimular el resultat final. Perquè organitzacions com CDC, PNB i Coalició Canària, segons fonts del PP (i encara que els acusats s’entossudeixin a negar-ho emparant-se amb el secret del vot), es van prestar no ja a votar en blanc, sinó afirmativament per garantir que populars i taronges tinguessin dues vicepresidències en l’òrgan de decisió de la Cambra baixa. Aviat és dit.

¿Què els ha donat el PP a canvi? Cal puntualitzar primer que ERC es desentén del que ha passat i ha assenyalat que, com que no hi va haver acord PSOE-Podem, es van abstenir per no ser el «tonto útil» dels morats avalant el seu aspirant Xavier Domènech, que no va passar de la primera votació. Pel que fa a la resta, Francesc Homs donava ahir versions per a tots els gustos, encara que altres diputats somreien.

S’aposta perquè és qüestió d’hores que presenti la seva fórmula per  tenir grup propi i que no trobarà rebuig. Els nacionalistes bascos conserven butaca a la Mesa del Senat per «generositat» del PP. El que obtingui entremig Coalició Canària i si hi ha més prebendes per a PNB i Convergència encara s’ha de veure.

DATA PREVISTA DE LA INVESTIDURA: 2 D'AGOST

Per no molestar per excés d’optimisme els que el van ajudar en aquesta jornada, Rajoy va sortir a la palestra a subratllar que la legislatura començava «bé», però que no s’havia de deduir que hi havia més acords a la vista dels que afectaven les Corts. Va afegir que vol assumir la seva responsabilitat per conformar un Govern com més aviat millor, però que necessita que els altres acceptin «la pròpia» i que optin, almenys, per no bloquejar que hi hagi un Executiu a l’agost que dissenyi uns Pressupostos que ara ja són urgents. El cap del Govern en funcions va repetir que està disposat a intentar-ho amb els seus 137 diputats i una abstenció generalitzada.

Sobre si segueix pensant a presentar-se a una investidura el 2 d’agost (amb votacions el dia 3 i 5), novament va eludir una resposta concreta, mentre els seus companys de files segueixen jugant a despistar donant versions contradictòries. Rajoy, que permet que totes aquestes postures es difonguin –segurament per augmentar la pressió sobre la resta de partits–, es limita a afirmar que vol governar i a reclamar a les altres formacions que no ho impedeixin.

Antonio Hernando

PORTAVeu DEL PSOE

"Rajoy ha inaugurat avui un camí que suma almenys 179 vots i que esperem que es consolidi en les pròximes setmanes"

RIVERA I ELS PRESSUPOSTOS

C’s, malgrat el primer acord amb el PP, segueix marcant una certa distància. Davant la premsa, Albert Rivera es va tornar a mostrar disposat a pactar el sostre de despesa el pròxim mes i elaborar uns Pressupostos per al 2017 que hauran de ser durs per les retallades, com es coneixeran les pròximes setmanes. L’Executiu en funcions està negociant en aquests moments amb la Comissió Europea una nova via de dèficits públics per a aquest any i els següents. És a l’únic a què s’han compromès amb els populars, assegura Rivera, que insisteix que els seus diputats s’abstindran en la investidura de Rajoy i que no canviaran al sí.  

I el distanciament que es va veure ahir a la Cambra baixa entre el PSOE i Podem es va tornar en coincidència quan dirigents de les dues forces van analitzar les conseqüències a curt termini de l’entesa del PP amb C’s i nacionalistes. Segons Pablo Iglesias i l’entorn de Pedro Sánchez, l’aliança forjada per Rajoy per repartir llocs  al Congrés és el germen del que pot ser la votació d’investidura. De fet, segons els socialistes, l’acostament a CDC i PNB demostra que el PP ja no els necessita per a la reelecció. Els comptes serien aquestes: 137 escons del PP, més 32 de Ciutadans, més un de Coalició Canària sumarien 170 escons, a sis de la majoria absoluta. Però si els vuit de CDC, que en principi tindran grup propi gràcies al PP, i els cinc del PNB s'abstinguessin, com han fet aquest dimarts amb Pastor, els comptes sortirien per aconseguir la investidura per majoria simple, en segona votació. 

Ana Pastor

presidenta del congrés

"Necessitem més que mai estabilitat, més que mai diàleg, més que mai consens. I els asseguro que en aquesta Mesa trobaran la millor disposició"

Notícies relacionades

“Rajoy ha iniciat un camí que esperem que es consolidi aviat. Ha demostrat que té capacitat per arribar a acords amb nacionalistes i independentistes. Estaria bé que ens diguessin a canvi de què", va afirmar després de la votació el portaveu socialista, Antonio Hernando.