AL CONTRAATAC

Les mentides de les Açores

2
Es llegeix en minuts
 

  / AP / JONATHAN BRADY

Escoltes Sir John Chilcot amb el to greu i respectuós i et revoltes. No hi va haver armes de destrucció massiva a l'Iraq. La resta, pura pressió i manipulació. Set anys d'investigació exhaustiva, dotze volums, dos milions i mig de paraules, i un cost de 10 milions de lliures per fer-nos veure que George W. Bush mentia, que Tony Blair mentia i que José María Aznar va mentir. Després de l'atac de l'11 de setembre del 2001, a Bush l'empenyia fer saber al món que era capaç de reaccionar com a president de la primera potència mundial. Blair li anava al darrere i li escrivia a mà que seria al seu costat passés el que passés. «Ara actuem i després ja ho justificarem», va dir-li també. ¿L'interès de Blair tenia a veure amb el seu posterior enriquiment personal? Ho sembla. ¿I AznarJosé M. Aznar no havia imaginat ni en somnis ser a la foto literalment amb Bush Blair a les Açores aquell març del 2003.

Notícies relacionades

Amb aquella foto al costat dels poderosos, semblava que ell mateix era poderós, encara que en realitat assistís a la trobada de l'illa perquè aquell semestre li corresponia a Espanya la presidència rotatòria de la UE. Blair Aznar van pactar fins i tot la campanya d'imatge. Dirien al món que feien tot el possible per evitar la guerra, quan de fet estaven fent tot al contrari. ¿Com es pot ser tan cínic? Llegeixo les conclusions de l'informe i m'envaeix una profunda repugnància. A més a més dels soldats britànics, hi va haver 4.488 nord-americans morts, 139 militars de la coalició internacional, 134.000 civils iraquians morts i 3,9 milions de refugiats iraquians.

El món ara no és millor

¿De què serveixen tants organismes dels estats si al final poden ser manipulats per obtenir la conclusió que es busca des del principi? ¿Bush tenia la convicció íntima que calia declarar la guerra? ¿Com podem creure'ns que Blair actuava de bona fe, com diu ell, si el govern britànic estava pressionant els serveis d'intel·ligència britànics? I, al capdavall, si finalment aquestes decisions es prenen sense bases tècniques suficients, ¿de què serveixen tots aquests organismes d'estat, quan en comptes de ser una garantia, un cop manipulats, acaben sent la contragarantia? Per cert, Aznar ¿algú sap on és? ¿com és que no se'l crida al Congrés de Diputats a donar explicacions? ¿On és l'oposició? ¿Es pot fer alguna cosa més que la puta i la ramoneta per una sessió d'investidura? Bush Blair continuen justificant la guerra amb aquella retòrica estúpida que diu que «el món és millor sense Saddam Hussein». Avui el món viu sota el terrorisme global l'amenaça constant de l'Estat Islàmic. De vegades em sembla simplement que aquests mandataris es creuen les seves mentides.