El món està pendent d'un mosquit

És difícil eradicar abans dels Jocs l'insecte que transmet el virus del Zika

1
Es llegeix en minuts

La vida quotidiana ens proporciona una gran quantitat de notícies que van molt més enllà de l’experiència personal. Els mitjans de comunicació actuals catapulten massivament cada dia extenses informacions sobre fets que per a nosaltres són remots. Però ara ens trobem que la notícia estrella la proporciona un mosquit.

    El mosquit es diu Aedes aegypti i és culpable de ser transmissor del virus Zika. És terrible saber que els científics no l’havien identificat mai i que ara és culpable d’haver provocat microcefàlia en criatures acabades de néixer. Els experts ja analitzaran el problema, que és una autèntica catàstrofe humana, i es proposa que se suspenguin, de moment, els Jocs Olímpics perquè aquest agost els milers d’esportistes i espectadors poden estar amenaçats. 

    Quan he llegit aquesta informació m’ha vingut a la memòria la paraula aede. Em sonava d’un elemental i brevíssim contacte escolar que vaig tenir amb la llengua grega. En efecte, he trobat al diccionari que aede era qui componia i cantava versos en les festes. Com els joglars. Però aquest mosquit aede no és precisament poètic i si transporta el virus del Zika no l’hem d’aplaudir, perquè el virus ja s’escampa per milions de persones. Àngels Gallardo explica que és difícil eradicar el Zika abans dels jocs esportius.

Notícies relacionades

    Tot això em fa pensar en aquests éssers vivents minúsculs que són els habitants de la Terra i constitueixen una poderosa majoria absoluta. Per simplificar en diem insectes però la realitat ens diu que som molt més imprecisos dient «insectes» que dient «humans». ¿Sabem que hi ha insectes mastegadors, xucladors, picadors, llepadors...? 

    He vist algunes fotografies d’alguns insectes, molt augmentades, i m’he quedat meravellat. Quanta potència en un cos tan minúscul, quin desplegament de potes finíssimes... Quina precisa articulació al costat de les potes d’un elefant...