2
Es llegeix en minuts

Turquia rebrà de la Comissió Europea un mínim de 6.000 milions d'euros per fer-se càrrec dels refugiats que arribin a Grècia de forma il·legal. És a dir, que les persones que es juguin la vida travessant el mar Egeu des de la costa turca fins arribar a alguna illa grega es trobaran amb la mala notícia que les retornaran a Turquia. De res no haurà servit el risc assumit i els diners invertits en l'aventura.

Aquesta notícia arribava a Atenes el mateix dia que s'hi celebrava una trobada organitzada per la Unió de Federalistes Europeus i els Joves Europeus Federalistes i que es titulava 'Solidaritat Europea'. Els participants es van reunir als locals d'Europe Direct, situats en una zona cèntrica de la capital grega. Quan hi van arribar es van trobar que els jardins de l'entorn estaven ocupats per persones que s'injectaven droga a la vista de tothom. Desenes de persones. Als porxos dels edificis de l'entorn hi havia els cartrons i les mantes que els havien servit de llit a cel obert. Quan els debats es van interrompre per fer un àpat al pati els federalistes van adonar-se que hi havia gent que se'ls mirava amb enveja. Enveja i gana. Algú va veure compensada la seva espera amb una mica de menjar.

L'Atenes d'avui viu temps molt difícils i durs. Molta gent dorm al carrer. Els sense sostre de Barcelona son una anècdota comparats amb els rengles de persones dormint a la plaça Omonia, unes al costat de les altres potser per por que no els agredeixen els descerebrats d'extrema dreta.

És a aquesta Grècia a la que han confinat les desenes de milers de refugiats que volien seguir les passes dels que els havien antecedit camí del nord d'Europa. Com pot fer-se'n carrec un país que està en les condicions catastròfiques en que es troba Grècia?

A les jornades dels federalistes europeus hi va intervenir el director d'operacions mèdiques de suport a Atenes i membre de Metges sense Fronteres Apostolos Veizis. Estava indignat amb la Unió Europea. Com tanta gent de bona fe. Quan li van demanar què passaria amb els milers de refugiats que han estat traslladats al port del Pireu va contestar que els amagaran: “S'acosta la temporada d'estiu i no voldran que els vegin els turistes que arriben en creuers”.

Notícies relacionades

Però hi ha gaire pobresa a amagar a Atenes. Els diners que aniran a parar a Turquia perquè 'compri' refugiats calen també a Grècia perquè atengui la seva gent.

La Unió Europea ha abandonat els refugiats, però passejant per Atenes tens la sensació que a Grècia ja fa temps que la va abandonar a mans dels seus déus de pedra, bruts de pintades que fa anys que ningú no esborra.