¿Barra lliure? Que ningú s'enganyi

1
Es llegeix en minuts

No s'espantin i facin joc. Estic segur que es poden conciliar dos interessos que no haurien d'haver sigut mai contraposats: oferir feina als músics i respectar el descans dels veïns. La notícia sobre la circular presentada als mitjans de comunicació pels responsables de l'Icub, per la qual tot aquell que disposi de llicència de bar, restaurant o cafeteria podrà programar música en directe, ha despertat moltes expectatives en el sector musical i potser cert recel entre algunes agrupacions veïnals. És una circular consensuada amb la Generalitat que no inclou les associacions culturals que desitgen -o bé ja han portat a terme- cicles de música en directe, cas de l'Arco de la Virgen.

El tinent d'alcalde Jaume Asens diu, amb bon criteri, que la música és un actiu cultural i no un element distorsionador de la convivència entre el lloc on s'interpreta i les persones que habiten a prop del lloc en qüestió.

Des de l'escepticisme que m'ofereix l'experiència, voldria llançar algunes pregàries, no sense abans recordar que a casa del pobre l'alegria hi dura poc temps. Que la circular, abans que es posi en marxa, no pateixi un accident: per exemple, que xoqui amb els Plans d'Usos dels Districtes. Resem als àngels perquè no aparegui algun protocol que obstaculitzi les bones intencions de l'equip municipal de Cultura. I que hi hagi consens entre els agents implicats, és a dir, músics, locals i veïns. No esperem que una persona a qui la música la molesti pugui provocar convulsions abans que el pla comenci el seu trajecte.

Notícies relacionades

S'ha escrit que a partir d'ara hi haurà barra lliure per a la música en directe. No és cert, perquè hi haurà uns requisits que s'hauran de complir: horaris, decibels i no exasperar les persones que visquin a prop del local. Posar l'accent en la llibertat de la barra pot crear rebuig al veïnat.

Que ningú s'enganyi. No hi haurà una allau de bars, restaurants i cafeteries programant música en directe. Als músics se'ls ha de respectar el seu treball i per això se'ls ha de remunerar. Fem números i veurem si surten els comptes.