Ciutadans hi guanya, Iglesias hi perd

2
Es llegeix en minuts

Durant les últimes setmanes l’interès per la situació política a Espanya ha augmentat de forma considerable. De fet, aquest indicador se situa en un dels seus màxims, la qual cosa posa de manifest  la transcendència que els espanyols donen a la situació actual i a la seva resolució final. La majoria voldria que s’acabés materialitzant un acord, però hi confia poc.

El cert és que el debat dels últims dies ha originat molta expectació i, lluny de generar indecisió, almenys de forma momentània, ha posicionat els ciutadans al costat d’una o altra força política. Les dades de comportament electoral responen ara mateix més al resultat del debat d’investidura que a un comportament electoral efectiu, ja que no se sap ni si hi haurà eleccions ni en quines condicions s’hi arribarà. Els partits són molt conscients del que s’hi juguen, perquè la volatilitat electoral actual fa que les opinions (i en conseqüència els comportaments) siguin molt sensibles a qualsevol actuació o decisió que prenguin.

Notícies relacionades

En aquest context, doncs, l’enquesta assenyala que Albert Rivera i el seu partit són els que han sortit més ben posicionats del debat. Tots els indicadors, tant de lideratge com de partit, ho posen en relleu. Així, a dia d’avui, Ciutadans disputaria la tercera posició al partit de Pablo Iglesias. En canvi, Podem retrocedeix en tots els indicadors i, en especial, en els que fan referència al seu líder. L’enquesta situa Pablo Iglesias, amb certa diferència, com el que pitjor ho va fer en el debat d’investidura. Aquesta percepció negativa es reforça en altres variables de valoració o preferències de president, en les quals s’evidencia una certa regressió en l’opinió que genera el líder de Podem, fins i tot dins del seu propi electorat. D’aquest retrocés se’n beneficia Alberto Garzón i IU, que milloren notablement la seva posició. En canvi, el PP i PSOE des del punt de vista electoral es mantenen en valors similars, tot i la millora en la imatge de Pedro Sánchez com a presidenciable.

En definitiva, les estimacions electorals en aquest moment continuen reproduint un escenari polític de gran complexitat, amb alguns moviments que afecten principalment les noves forces polítiques, precisament les que van protagonitzar més canvis durant la campanya electoral. El PP continua en la primera posició amb un lleugera tendència a la baixa, el PSOE es manté, Podem retrocedeix i Ciutadans avança. Queden dos mesos per saber si els espanyols hauran de tornar o no a les urnes, una gran responsabilitat per al país i un risc important per als partits que aspiren a liderar-lo.