ANÀLISI

Catalunya: ¿eleccions 2020?

Les dades de l'enquesta denoten una actitud expectant en els diferents electorats

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp51856384 barcelona 21 01 2020  pol tica mudo de la reuni n del govern200124115844

zentauroepp51856384 barcelona 21 01 2020 pol tica mudo de la reuni n del govern200124115844 / RICARD CUGAT

A finals de gener, el presidentQuim Torrava anunciar que convocaria eleccions a Catalunya, però no va posar data, tot i que va dir que serien després de l’aprovació dels pressupostos. Malgrat l’anunci, la maquinària electoral dels partits no es va posar en marxa, o bé ho va fer al ralentí.

Sis mesos després, amb la Covid-19 pel mig, cap dels partits principals ha confirmat el seu candidat o candidata a la presidència, amb l’excepció dels socialistes i els comuns. Fins i tot, la formació de Torra o de Carles Puigdemont està per acabar de definir-se. Sembla, doncs, que el factor sorpresa és en el que confien més les formacions polítiques.

Certeses i probabilitats

En aquest context, l’estimació de vot reflecteix les tendències i la salut de cada una de les formacions polítiques i serveix per mostrar el camí, però no el desenllaç. De l’enquesta que publica avui EL PERIÓDICO s’extreuen algunes certeses, sense que l’ordre en què s’apunten sigui rellevant. Són les següents:

1) Tindrem un nou actor polític al Parlament, ja que Vox té assegurada la representació; 2) Ciutadans serà el gran perdedor de les eleccions i afavorirà que gairebé totes les formacions puguin dir que han millorat resultats; 3) hi haurà una pugna dura per la primera posició entre ERC i la candidatura liderada per Puigdemont (tot i que no sigui com a cap de llista).

A més, altres consideracions que no són certeses, que s’apunten com a bastant probables són: 4) la suma de forces independentistes mantindrà la majoria absoluta d’escons al Parlament, i 5) la suma de les esquerres també pot sumar majoria.

Actitud expectant

Notícies relacionades

Amb tot, les dades de l’enquesta denoten una actitud expectant en els diferents electorats. Les fidelitats són discretes en tots, però les transferències (amb l’única excepció de Ciutadans) també. Cap alternativa transversal i els únics intercanvis tenen un contingut més de caràcter emocional que vinculat a una oferta concreta.

Si les eleccions són a l’octubre, com alguns apunten, els partits hauran d’iniciar la precampanya a l’agost. I tot això, amb l’angoixa, la por i les urgències de la Covid-19 i les seves circumstàncies, que podrien acabar sent un factor determinant per als resultats.