Anàlisi del sondeig del GESOP

Bloquejats

L'enquesta ens revela que caldrà buscar aliats després del 10-N en un escenari tant o més difícil que el que ha portat a la repetició

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp48261194 hemiciclo190522110853

zentauroepp48261194 hemiciclo190522110853 / Javier Lizon

La repetició de les eleccions generals no aclarirà l’escenari electoral del 28 d’abril si els resultats són semblants als delsondeig que publica EL PERIÓDICO quan falta un mes per tornar a les urnes. El PSOE tornaria a guanyar els comicis però amb uns resultats similars als dels últims, cosa que l’obligaria un altre cop a buscar aliats en un escenari tant complicat o més que el que ha portat a la repetició electoral.

L’enquesta destaca que, en aquests moments, només el 60% dels que van votar el 28-A tenen decidit votar el mateix partit, mentre que prop del 15% ha decidit canviar el vot, el 5% assegura que no anirà a votar i una cinquena part encara està indecisa. Aquesta mobilitat està propiciada per l’aparició de nous actors (com són Més País i la CUP), però també pels transvasaments de vot entre els partits que ja es van presentar el 28-A.

En aquest sentit, una de les dades més rellevants de l’enquesta és el fort retrocés de Ciutadans, que perdria la meitat o més dels seus representants, abandonant qualsevol possibilitat d’erigir-se en el primer partit de l’oposició. Tots els seus indicadors han patit un desgast extraordinari: baixa la valoració del seu líder, Albert Rivera, la confiança dels seus (la fidelitat de vot està per sota del 40%) i, fins i tot, en la intenció directa surt lleugerament per darrere de Vox.

El principal beneficiari d’aquesta patacada en seria el PP, que és l’única formació amb una clara tendència a l’alça. És un dels partits amb més fidelitat de vot, recupera votants de Ciutadans i de Vox i també rendibilitza l’increment de vots en escons. Vox manté els resultats del 28-A amb una certa tendència a l’alça. És la formació amb la fidelitat de vot més alta i rep alguns vots tant del PP com de Ciutadans. Els debats al voltant del conflicte català o l’exhumació de les restes de Franco possiblement activen alguns dels seus simpatitzants.

La fidelitat de vot

Al bloc d’esquerra caldrà veure com es consolida la formació que lidera Íñigo Errejón a l’escenari polític. De moment, la seva irrupció ha sigut relativament discreta si ho comparem amb els resultats que va obtenir en les eleccions autonòmiques de Madrid. Errejón aprova entre els votants d’Unides Podem, del PSOE i també té bones valoracions entre els nacionalistes. Tant UP com els socialistes tenen una fidelitat de vot que no arriba al 60% i una part del seu resultat depen, en bona part, del major o menor èxit de la candidatura de Més País. Això sí, els socialistes el poden compensar amb un bon grapat de vots que recuperen de Ciutadans.

Notícies relacionades

Més enllà de les magnituds, cal estar atents a les tendències que es dibuixen. Cal tenir en compte la fragilitat de les preferències dels electors, angoixats per una situació política que, sense excepció, valoren molt negativament independentment de les seves preferències polítiques. Alguns, un 10% més que fa sis mesos, diuen que segurament no aniran a votar. Els escenaris de més tensió solen portar participació. Caldrà veure si la tensió política tornarà a ser un incentiu per votar el 10-N. H