La roda

Un visionari amb capacitat de seducció

Molt abans que el procés es donés a conèixer al món, Puigdemont va investigar com la premsa internacional havia informat sobre Catalunya

1
Es llegeix en minuts

Carles Puigdemont ha sigut un home avançat al seu temps. És un visionari, de grans idees i una enorme capacitat de seducció, dotat d'un notable bagatge cultural. A diferència d'Artur Mas, el nou president és un activista, un intel·lectual, un emprenedor, un periodista inquiet que es va inventar un projecte com l'Agència Catalana de Notícies en els primers anys d'internet i que va llançar una publicació en anglès, anomenada Catalonia Today, fa més d'una dècada.

Notícies relacionades

Molts anys abans que el procés es donés a conèixer al món a través de les multitudinàries manifestacions independentistes, Puigdemont es va dedicar a investigar com la premsa internacional havia tractat la causa catalana, entre 1926 i els Jocs Olímpics de Barcelona. Quan la projecció internacional de Catalunya no formava part de cap preocupació política local, tampoc de l'independentisme, el nou president, llavors periodista, va publicar el 1994 el llibre Cata... què?, amb pròleg de Josep Benet, sobre la imatge que els mitjans internacionals tenien del país. Cata... què? és un títol que correspon a l'expressió desconcertada amb què, durant anys, els estrangers interrogaven els catalans quan aquests parlaven del seu país. ¿Catawhat? ¿De què em parles?

Puigdemont va dedicar un any sabàtic a viatjar pel món el 1993 per documentar-se i escriure una sèrie de reportatges sobre les nacions sense Estat i ciutats d'Europa. Dues dècades després, Catalunya forma part del paisatge informatiu internacional pel que aquí s'anomena «desafiament» independentista. Puigdemont ha arribat a la presidència quan ningú s'ho esperava, en una altra demostració de la seva capacitat de preveure i anticipar-se.