IDEES

'Toy Story IV'

1
Es llegeix en minuts

Quan les joguines electròniques s’encenen, les persones s’apaguen. Aquesta és la conclusió d’un estudi dut a terme per JAMA Pediatrics, sota la direcció d’Anna V. Sosa, de la Universitat de Northern Arizona. D’acord amb aquesta especialista en comunicació i desordres del llenguatge, un bon joguet ha de ser «10% joguet i 90% nen». Un trencanous amb aspecte de soldat fomenta que un nen, o algú que recupera la seva infància per escrit, com E. T. A. Hoffmann, li atribueixin històries.

Una de les paradoxes de les joguines 'interactives' és que silencien els seus usuaris. Això també afecta els adults. Compartir un joc amb un bebè implica practicar una de les variants menys imaginatives però més formatives del llenguatge: la literalitat. Davant d’un conill de peluix, la mare diu: «¡Mira, un conill!», una cosa decisiva per aprendre a parlar i per a la destresa que posteriorment es tindrà amb el llenguatge.

Els aparells demanen respostes precises als nens. Això genera una dinàmica aliena a la improvisació lingüística. Si un enginy dóna instruccions, els pares perden eloqüència. L’estudi coordinat per la doctora Sosa revela que davant d’un joc electrònic es diuen 40 paraules per minut. En canvi, davant d’una nina se’n diuen 56 i davant d’un llibre, 67. En una hora, el bebè electrònic escoltarà 1.560 paraules menys que el bebè literari.

Notícies relacionades

'Toy Story III' tracta del ritual de pas en què un noi abandona la infància i regala les seves joguines. Si la saga de les joguines animades continués, es podria ocupar dels aparells amb ànima artificial. Quan el nen rep un regal electrònic, al principi es diverteix més amb la caixa que amb el contingut; a poc a poc es torna ostatge d’un objecte que és 90% joguina i 10% nen.

L’extraordinari documental de Carles Bosch sobre l’Alzheimer que pateix Pasqual Maragall porta per títol paraules oblidades pel president: 'Bicicleta, cullera, poma'. Hi ha un moment en què hem d’aprendre aquests vocables i un altre en què els podem oblidar. La cultura depèn de dir bicicleta, cullera, poma. Per a això serveixen les joguines, especialment les que tenen pàgines.