Missatger de dos mons

1
Es llegeix en minuts

El 1989, un grup de nens indígenes mexicans va viatjar a Espanya per parlar de la seva cultura amb la franquesa i la imaginació concedides per la infància. Quan van tornar, vaig escriure una crònica sobre una membre de la tripulació: Rosalba Tepole Quiahua. El primer que em va dir va ser: «¿Vostè és antropòleg? La gent amb barba és antropòloga». Amb enorme fluïdesa, va parlar del seu viatge i la seva singular trobada amb el rei Joan Carles: «Me l’imaginava com el Rei del joc de cartes, no com un senyor».

Aquella travessia va ser possible gràcies a Miguel de la Quadra-Salcedo, atleta que va participar en els Jocs Olímpics de Roma, el 1960, i va passar de llançar javelines a fer reportatges sobre inventors de l’esperança. Va entrevistar Neruda, Salvador Allende, el Dalai-lama i Indira Gandhi. Només un aventurer així podia crear el projecte Ruta Quetzal, destinat a embarcar joves de 54 països en les aigües d’Amèrica Llatina i Espanya.

Rosalba va néixer a Zongolica, Veracruz, i pertany a la comunitat nahua. Quan va saber que veuria un monarca, es va preguntar com saludar-lo i l’espontaneïtat la va ajudar: «Hola, Rei», va dir.

Notícies relacionades

Vaig narrar l’escena a la revista México indígena, amb el títol d’«Hola, Rey». Durant 27 anys vaig perdre la pista de Rosalba. Fa unes setmanes, un conegut em va donar un sobre de part seva, amb el seu telèfon i una foto en què porta una brusa teixida i sosté un micròfon. De manera apropiada, la nena a qui mai li van faltar les paraules dirigeix la ràdio indígena de Zongolica. Rosalba va estudiar Comunicació, està casada i té un fill que cursa Dret. Al capdavant de la ràdio indígena ha promogut la diversitat. Em va explicar això amb la certesa de qui redacta parlant i marca amb la seva veu els punts i les comes.

La seva història va ser possible gràcies al fet que el rei d’Espanya va intercedir perquè Mèxic li concedís una beca. Però abans d’això, una altra persona ja havia canviat la seva vida: el missatger de dos mons, Miguel de la Quadra-Salcedo, que el 20 de maig passat va morir a Madrid, als 84 anys.