ANÀLISI DE L'ENQUESTA DEL GESOP SOBRE LES ELECCIONS GENERALS

PP i Podem milloren les seves expectatives

Les dades assenyalen un augment dels indecisos en la primera setmana de campanya. Això deixa marge per a canvis d'última hora

2
Es llegeix en minuts

Una setmana després de l'inici de la campanya electoral es constaten alguns canvis que afecten les expectatives dels quatre partits favorits, més que per la seva magnitud, per la posició que poden obtenir en el resultat final. Els moviments que s'han produït durant aquesta primera setmana marquen unes tendències que, si es confirmen, poden acabar amb un escenari relativament diferent del que teníem a l'inici de la campanya. Així, el PP consolida la seva primera posició, el PSOE conserva la segona i Ciutadans i Podem apareixen empatats a la tercera.

 

La primera setmana de campanya li ha anat bé al PP, més que per aconseguir suports, per reforçar aquells que ja tenia i, per tant, per donar solidesa al pronòstic que el situa en primera posició. Ha incrementat la fidelitat de vot i ha reduït el transvasament cap a altres formacions, específicament cap a Ciutadans. És, a més, el que té més vot decidit a favor seu. Obté els seus millors resultats entre els electors de més edat.

 

També ha sigut una bona setmana per a la formació de Pablo Iglesias, que millora les seves expectatives, es posa lleugerament al davant de Ciutadans i redueix distàncies amb els socialistes. El vot de Podem és jove, masculí i d'esquerres. Procedeix d'Izquierda Unida, del PSOE, de partits nacionalistes i de l'abstenció. Amb la campanya, Podem ha vigoritzat part de les simpaties que tenia fa uns mesos, però el vot decidit a favor seu no arriba al 10% del cens.

 

En canvi, l'inici de campanya no ha sigut tan bo per als socialistes i encara menys per a la formació que lidera Albert Rivera. El PSOE conserva la segona posició, però s'allunya lleugerament del PP, fonamentalment per un increment de la indecisió entre el seu electorat.

 

Mentrestant, els de Rivera, que fa una setmana disputaven la segona posició al PSOE, ara ho fan per la tercera amb Podem. Igual que el partit de Pablo Iglesias, rep més suports entre els homes i els joves, però de procedències ideològiques diverses. En aquesta primera setmana ha vist reduir els suports que rep procedents tant del PP com del PSOE. Si es confirmen aquests resultats, el PP i Ciutadans no sumarien la majoria absoluta que s'apuntava en l'enquesta que va publicar EL PERIÓDICO a l'inici de la campanya.

 

No obstant, les dades també assenyalen un increment de la indecisió, i això dóna un marge relativament ampli per a canvis d'última hora. No sembla que aquesta indecisió hagi de traslladar-se a l'abstenció, perquè tots els indicadors apunten a una participació alta, superior al 70%. La indecisió té més pes entre els electors de més de 45 anys i els que es defineixen d'esquerres i afecta especialment els votants del PSOE i d'Izquierda Unida.

Notícies relacionades

 

L'alta volatilitat de vot existent ja avisava de la importància de la campanya per enfortir o debilitar les diferents alternatives amb opcions als primers llocs. Guanyar la confiança per part d'uns i recuperar-la per part d'uns altres serà decisiu en aquests últims dies. Les dades posen de manifest que els dubtes continuen i que, per tant, l'última setmana serà determinant.