Els grans moviments de la societat

Contribució a la diversitat

Europa ha d'aprofitar el potencial de la immigració, tant dels refugiats com l'econòmica

3
Es llegeix en minuts

Un país o pàtria no és el lloc on es neix, sinó on es pugui viure amb dignitat i humanitat, i es pugui aconseguir les metes a les quals un aspira. Així ho va expressar un sirià que va aconseguir arribar a Itàlia després de l’enfonsament de l’embarcació de la qual només es van salvar la meitat dels seus ocupants. Va tenir més sort que els milers de persones que s’ofeguen en aigües del Mediterrani. No n’hi ha prou amb la desesperació, la fam i les guerres, fins i tot el mar els ha defraudat.

Avui, el món, sobretot Europa i els Estats Units, paga el preu del terrible fracàs per no evitar les guerres a Líbia i Síria que han alimentat rius d’odi, fracàs econòmic, la injustícia i la tirania. És perillós distreure’ns del sud del Mediterrani. Europa ha d’implicar-s’hi, el seu futur està estretament relacionat amb la capacitat de desenvolupament d’aquesta regió per la forta interdependència i els múltiples canals de transmissió.

Molts polítics europeus, des de la cancellera Merkel fins al ministre De Guindos, han ressaltat l’aspecte humanitari de l’acollida de refugiats que fugen de la guerra i la mort, però que també busquen una oportunitat econòmica. Una oportunitat que pot incrementar els potencials de creixement a Europa. No s’ha d’oblidar que països com Alemanya, Itàlia, Portugal i Espanya tenen les poblacions amb un índex més ràpid ­d’envelliment del continent.

El tsunami econòmic i les guerres i conflictes que recorren el món han deixat milions de persones sense futur, i també han desencadenat disturbis i conflictes. Emigrar és una de les sortides que molts elegeixen. El 4% de la població mundial viu i treballa fora dels seus països d’origen.

En aquest flux transnacional de persones, capitals i idees, l’immigrant és una persona amb dos o més països. I els immigrants han de lluitar els primers anys amb les dificultats econòmiques, les barreres de l’idioma i temes culturals, però molts estan decidits a perseguir el seu somni. La contribució de la diversitat a l’economia pot ser un èxit anecdòtic o una verdadera tendència creixent, depèn de com es valori. La diversitat pot ajudar a crear empreses i també ser la punta de llança cap a nous mercats. És un gran revulsiu tant en la gestió de persones com en la creació de noves em­preses.

Als Estats Units, malgrat els obstacles de tot tipus, molts han aconseguit emprendre amb èxit i dinamisme en benefici de l’economia del seu país d’adopció. Una mostra ho indica: el 40% de la llista d’empreses Fortune 500 van ser fundades per immigrants o els seus fills. I els empresaris immigrants van crear el 28,5% de les noves empreses el 2014, davant el 25,9% del 2013.

I, no obstant, a Europa, en temps de crisi econòmica, els temes d’immigració i diversitat són particularment urgents. I la gran pregunta és: ¿són les identitats específiques dels immigrants i els seus descendents compatibles amb la identitat de la societat d’acollida? El món canvia i les noves potències mouen les seves fitxes. Les relacions Nord-Sud estan cada vegada més equilibrades, i els països emergents augmenten, no sense dificultats, la seva participació en l’economia mundial. Ens estem enfrontant a múltiples desafiaments. Països i empreses necessiten líders globals, capaços d’interpretar i descodificar les situacions i entendre altres perspectives. Líders ben informats per poder analitzar i comprendre les diferències, el ­repartiment de poder, el control de les incerteses, i que puguin transcendir les barreres culturals. Capaços de crear ponts, gestionar els recursos i el talent sense fronteres, amb un estil incloent i adaptable que cultivi la capacitat per treure el millor de la força laboral diversa.

Notícies relacionades

S’ha de mirar les diferències com a oportunitats. Als EUA, on conviuen i treballen diferents nacionalitats, les empreses més exitoses són les que incorporen les influències, pràctiques i valors d’altres cultures. Permeten a un ampli espectre de persones participar activament, contribuir i aprofitar el seu potencial. Es necessita un procés dinàmic per inventar un camí on sumar cultures i capacitats i utilitzar aquesta suma en la recerca de noves solucions més enllà del pensament en blanc o negre.

La societat ha d’aprofitar la creativitat i el potencial de la seva diversitat. S’ha de recolzar l’oportunitat i la llibertat per fer la seva contribució. Aferrar-se a les tradicions obsoletes és còmode, però pot matar el geni de la innovació. El canvi és inevitable i s’ha d’acceptar perquè sens dubte pot ser enriquidor si tots hi participen i engloba les idees i opinions de tots, especialment els emigrants emprenedors.