La clau

Una foto que compromet el Barça

1
Es llegeix en minuts

Els quatre candidats a la presidència del FC Barcelona s'han fotografiat i firmat amb les entitats sobiranistes un document, titulat Compromís de país, que en efecte compromet la institució esportiva en el seu conjunt. Perquè, juntament amb la promoció exterior de l'esport, la llengua i la cultura catalanes, els aspirants reclamen reconeixement internacional per a les seleccions catalanes i prometen «adherir el club al full de ruta de les entitats del 27-S», que dibuixa un trajecte vertiginós cap a la independència de Catalunya.

A títol particular, tothom té dret a prendre partit a favor o en contra del procés sobiranista català. Entre l'establishment català, ni tots els que simpatitzen amb la causa independentista ho expressen en públic, ni els que en privat abominen d'aquesta causa alcen la veu per manifestar el seu rebuig. No és que siguin neutrals o indiferents; és que les empreses que dirigeixen tenen accionistes, proveïdors i clients dins i fora de Catalunya. Més que per por, callen perquè el debat polític no contamini la corporació que administren ni perjudiqui els seus negocis.

'Més que un club'

Notícies relacionades

Amb 180.000 socis, milers de penyes i milions d'aficionats, el Barça és la institució catalana amb més projecció al conjunt d'Espanya i a tot el planeta. Si durant el franquisme es va convertir en més que un club perquè encarnava els atributs catalans que la dictadura reprimia, la seva internacionalització ha convertit el Barça en un referent per a molts aficionats que ni viuen a Catalunya, ni parlen català, ni comparteixen, lògicament, les aspiracions nacionals d'una part de la societat catalana.

Per aquesta raó, i sigui quina sigui la ideologia dels quatre presidenciables, vincular el Barça al projecte independentista és una relliscada només explicable per la por de perdre un grapat de vots en les eleccions d'aquest dissabte. Hauria sigut més respectuós amb la culerada, tan plural i diversa com la societat catalana, posposar l'adhesió al document fins després de les eleccions i sotmetre-la a votació entre els socis. Ells també tenen dret a decidir.