L'hora d'Unió

4
Es llegeix en minuts

L'anunci de l'avançament electoral formulat pel president de la Generalitat porta implícit un emplaçament als partits polítics de l'arc parlamentari català perquè es pronunciïn sobre la continuïtat de l'anomenat procés a la propera legislatura. D'entrada, la resposta a aquest emplaçament ha dibuixat dos blocs nítidament diferenciats: a un costat trobem les forces polítiques que en la present legislatura s'hi han manifestat hostils, fins i tot contra el mateix dret a decidir. A l'altre costat, el conjunt -afortunadament divers- de formacions que apostem pel dret a decidir i que tenim visions diferents tant pel que fa a l'horitzó final del procés com sobre la manera de conduir-lo.

Unió Democràtica de Catalunya forma part activa i també compromesa d'aquest segon bloc. Hi som des del moment en què vam subscriure un programa electoral que, a més a més d'aspectes tan essencials com ara la recuperació econòmica i la preservació de l'estat del benestar, ens compromet a treballar pel dret a decidir i per superar l'actual situació que viu Catalunya, que considerem insostenible. A Unió Democràtica hem complert fil per randa els compromisos contrets. És a partir del que som i del compliment de la paraula donada que enfoquem la resposta a l'emplaçament del president, Artur Mas. I ho fem -aspecte molt rellevant- a través d'una consulta interna -un militant, un vot-, que constitueix un exemple de veritable radicalitat democràtica.

¿I què és Unió? Som un partit polític amb una doble i indissociable condició: per una banda, una força política d'arrel nacionalista i, per l'altra, una formació d'inspiració humanista i socialcristiana. En coherència amb aquesta doble realitat que defineix la nostra identitat, dibuixarem la nostra resposta. I diem la nostra resposta perquè eren diverses les opcions al nostre abast. Podíem haver treballat una proposta de full de ruta en la taula de les entitats sobiranistes amb CDC i ERC, però ho vam desestimar per aprofundir millor en el que creiem que pot ser la nostra aportació. Des del respecte més escrupolós a l'acord CDC-ERC, la nostra opció metodològica ha estat una altra, precisament perquè la nostra proposta de continguts no el segueix fil per randa.

També hauríem pogut optar per quelcom més simple i possiblement més còmode, com hauria estat pronunciar-nos sobre la proposta de tercers amb un sí o un no. Ho vam desestimar per la mateixa raó: ens hauria impedit enriquir l'anomenat procés amb una aportació que eixampli el ventall de forces compromeses. Per aquestes raons, en el  seu dia vam decidir fer la nostra proposta i donar la veu en aquest procés a la totalitat de la militància. És un exercici de radicalitat democràtica que no farà cap altra formació política, fet que és una paradoxa precisament pel tema que ens ocupa: el dret a decidir. En aquest sentit, podrem dir que, a Unió, el dret a decidir comença a casa.

Per això volem posar èmfasi en el procés que ens conduirà avui mateix a formular el text de la pregunta que sotmetrem a tota la nostra militància. Després d'una roda de converses amb els integrants del comitè de govern, ens hi pronunciarem al nostre màxim òrgan executiu i fixarem els termes de la pregunta que formularem als homes i a les dones d'Unió Democràtica de Catalunya cridats a les urnes el diumenge 14 de juny. Entre avui mateix i el 14-J ens proposem arribar a tots els racons del partit per debatre i orientar conjuntament el nostre futur.

Notícies relacionades

Som plenament conscients que se'ns reclama que formulem una pregunta clara, explícita i nítida. Hem de dir que així serà, per nombroses raons. La primera, perquè del resultat que n'obtinguem, se n'ha de desprendre quina és l'aportació precisa i concreta que volem fer des d'Unió Democràtica per al desenvolupament del procés de cara a la propera legislatura. En aquest sentit, volem esvair el dubte que en algun moment hagi pogut planar sobre la possible ambigüitat de la pregunta. Ras i curt: la direcció d'Unió cerca un mandat clar, sense ambigüitats, del conjunt de la militància pel que fa a una qüestió que és cabdal no únicament per al nostre partit, sinó sobretot, per a Catalunya.

Compartim totalment les veus que manifesten que les formacions polítiques som instruments que estan al servei del país. Precisament per aquest motiu i en un moment complex com és el que estem vivint col·lectivament, el nostre instrument -l'eina per a nosaltres és Unió Democràtica de Catalunya- ha de ser capaç d'agregar, de sumar, les diferents sensibilitats que tenim al nostre si i a partir d'aquí, proposar. La diversitat d'accents presents a Unió, lluny de debilitar-nos, constitueix un element enriquidor des del moment que ens fa molt semblants a la societat no menys plural a la qual servim. És l'hora d'Unió.