Aquestes eleccions les decidiran les dones

1
Es llegeix en minuts

Quan falten tot just quatre dies per a les eleccions municipals tots els esforços de les candidatures se centren en els indecisos. És normal que passi en qualsevol elecció, però aquest cop és diferent, per dos motius.

En primer lloc, per la magnitud del grup dels indecisos en aquesta convocatòria. Si es compara el sondeig preelectoral del CIS d’aquest any a Barcelona amb els de 2011 i 2007, s’observa un augment de 8 a 12 punts en el percentatge d’aquells que declaren que encara no han decidit el seu vot. En xifres absolutes, els indecisos barcelonins podrien arribar a ser més de dos-cents mil, suficients per decidir el color d’uns quants regidors.

En segon lloc, la importància dels indecisos ve reforçada en aquesta convocatòria per la incertesa del resultat final en moltes ciutats, on no només és important quina força acabi guanyant les eleccions sinó com quedarà la composició de consistoris més plurals en els que serà obligat arribar a acords per governar.

Així doncs, és cabdal per als partits saber qui són aquests votants misteriosos que diuen que volen votar (el 63%, segons El Periódico, declara que votarà segur) però encara no saben a qui.

I aquí és on salta la sorpresa. El 63% de tots els indecisos enquestats per Gesop als set municipis on s’han realitzat sondeigs preelectorals són dones. En tots els municipis estudiats els grups d’indecisos (les indecises, millor) llueixen una majoria femenina significativa, com es pot veure al següent gràfic.

Notícies relacionades

El cas més extrem és el de Barcelona, on més de dues terceres parts dels indecisos són dones, mentre que a l'Hospitalet no arriben al 60%. Si bé és un fenomen comú en tots arreu, no hi ha cap municipi que s'escapi de la tendència general.

Aquestes eleccions municipals, doncs, les acabaran decidint les dones. Qui aconsegueixi convèncer-les en aquests dies que falten tindrà moltes possibilitats d’erigir-se en el guanyador d’aquestes renyidíssimes eleccions municipals.