4
Es llegeix en minuts

Durant el congrés mundial del mòbil que se celebra aquests dies a Barcelona, podem conèixer els últims dispositius que ens volen vendre i els avenços tecnològics que ens poden fer la vida més fàcil. Però la gran notícia d'aquesta setmana per a la ciutadania és que Estats Units aposta per una Internet oberta, per protegir la neutralitat de la xarxa, en considerar-la un bé públic.

Internet és un gran espai d'oportunitats per al conjunt de les persones. Ho és potencialment, i ho seguirà sent si es garanteixen els drets digitals en la nova era de la societat xarxa. Així, les tecnologies obertes, el dret d'accés al coneixement, la neutralitat de la xarxa són la base de la llibertat en el segle XXI. En l'era de la societat xarxa, de les interconnexions, no es podrà garantir el dret a la llibertat sinó estan protegits aquests drets digitals.

Estat Units ha declarat Internet bé públic i ha apostat per la neutralitat a la xarxa. Això és una gran notícia. Internet és un servei públic com ho és el servei postal, i el seu objectiu és i ha de ser garantir el dret a la comunicació de les persones. De fet el correu electrònic supera clarament al físic via postal. A Espanya més del 52% de les persones només fan servir correu electrònic i han descartat el postal.

La neutralitat a Internet seria òbvia si apliquem com a criteris al correu postal. Seria inconcebible que per un enviament de paquets postals de 2kg ens cobressin més o menys en funció del seu contingut, fossin sabates, telèfons mòbils o menjar.

Però, encara que la neutralitat a la xarxa o Internet oberta és el punt de partida, s'ha de garantir per llei, ja que hi ha pressions per crear Internet de diverses velocitats i fins i tot ja s'estan produint vulneracions d'aquest principi.

Recentment la campanya sota l'etiqueta #BoycottAirtel mobilitzava contra la iniciativa de l'operadora Airtel de cobrar tarifes més altes a usuaris i usuàries que consumint el mateix volum dades mensual, usaven serveis com WhatsApp, Skype i Viber. Aquesta seria, per exemple, una clara vulneració de neutralitat, incomplint el principi de tractar tota la informació a Internet de manera equitativa. Si no és així, seran els operadors de telecos amb els seus interessos qui decideixin quins serveis a aplicacions triomfin, i no l'elecció de les persones.

Als Estats Units la Comissió Federal de Comunicacions (FCC) ha votat a favor de mantenir la neutralitat a la xarxa evitant que els proveïdors de serveis d'Internet puguin establir les seves pròpies regles. La FCC regula les comunicacions nord americanes, però com aquest país allotja més serveis de caràcter mundial, acaba marcant les normes de la Internet global, ja que les seves accions solen ser replicades per altres organismes.

No es tracta d'un avanç, però sí s'ha evitat un retrocés de grans conseqüències, que podria haver pervertit l'estructura d'Internet. Internet va ser concebuda com una xarxa de xarxes, oberta, per compartir connexions i informació, com una xarxa plana on tots els nodes tenen la mateixa jerarquia, i on tota la informació es tracta i circula de forma equitativa tant és si una dada te com origen la NASA o el mòbil de la meva mare, circula per la xarxa segons algoritme de màxima eficiència a la xarxa i no es pot conèixer a priori la trajectòria ni la velocitat. D'aquest caràcter de xarxa plana i equitativa resulten les seves oportunitats i la seva font d'innovació. Cal recordar que una Internet oberta i equitativa no és incompatible amb el principi que qui més fa servir la xarxa més pagui, ja que les tarifes ja estan relacionades amb el volum dades que pots enviar o rebre mensualment.                                                               

Notícies relacionades

Internet ja és mòbil. La penetració de la banda ampla mòbil és del 70% - 70,4 línies per 100 habitants-, davant 26,5% de la banda ampla fixa, a més l'ús mòbil d'Internet creix de forma molt més accelerada. El risc que perverteixi una Internet oberta està precisament en el mòbil, que puguem seguir accedint a una Internet oberta i neutra des del mòbil, quan aquest és l'accés més generalitzat.

Em quedo amb les veus del congrés mundial del mòbil que han apostat per l'accés universal a Internet. Internet és un xarxa de xarxes lliure, transparent i igualitària, un espai on es desenvolupen relacions personals, polítiques, comercials, i culturals. Internet ha de ser neutra i equitativa, ja que es tracta del gran espai públic de relació entre les persones en la societat actual. Una Internet neutra i oberta és imprescindible per a la llibertat i les oportunitats de les persones.