2
Es llegeix en minuts

L¿adolescent color de llet travessa la calçada fent tentines i s¿hi atura al bell mig. Encara és de nit. Surt de la discoteca amb uns amics quan descobreix de cop que se li han descordat els cordons d¿una sabatilla. S¿ajup a terra davant del cotxe frenat. El conductor està pendent del seu semàfor en vermell i de moment no el mira. El jove mou les mans feixugues. Han alçat massa copes. Li costa fer el llaç. Els segons passen i el color dels semàfors farà la volta. Ara ja és vermell pels vianants i verd pels vehicles. El jove color de llet té sort. El conductor està serè. El mira i s¿espera. Els segons són eterns. Cop d¿ull al retrovisor. Gairebé resa perquè no vingui cap altre cotxe darrere seu circulant sense adonar-se que ell continua aturat malgrat el verd. Té el peu ferm sobre el fre, però si algú se li encasta per darrere, del cop es desplaçarà i no podrà evitar que el noi dels cordons quedi sota les rodes.

Ningú més es fixa en l¿escena. Els amics han begut massa per veure res i ser conscients del perill. Finalment, el noi color de llet s¿alça, mira el conductor, somriu com un nen i fa un gest donant-li les gràcies. És amable i ben educat. Però ara no ha estat conscient que s¿ha jugat la vida.

Una de cada vuit morts a Europa són causa directa de l¿alcohol.

Els joves de 14 i 15 anys cada cop beuen més i practiquen el 'binge drinking', que consisteix a beure molt en poc temps. Cinc copes o més en poca estona, l¿una darrere l¿altra. Les noies beuen més que els nois. La meitat dels joves no consideren que hi hagi cap perill a prendre cinc o sis copes en una nit. De fet, un de cada quatre joves beu fins a emborratxar-se, i més de la meitat confessa haver fet botellón durant l¿últim mes.

Notícies relacionades

Les xifres no milloren. Al contrari. Lluny d¿estigmatitzar-los, el grup els aprova, i socialment s¿admet dins de la normalitat.

Escenes de risc a trenc d¿alba com la que avui hem narrat es repeteixen cada cap de setmana. Si no entenem les causes i no afrontem amb determinació i intel·ligència la lluita contra la simbiosi de lleure i alcohol, continuarem tenim una xifra molt alta de joves que no arribaran a vells.