INTANGIBLES

El BCE decideix collar Grècia

2
Es llegeix en minuts

El Govern grec de Syriza diu que el deute públic és insuportable i que amb les condicions del rescat i l’austeritat no el podran pagar. És cert. Per tornar-lo necessites tenir superàvit públic, i l’Executiu grec mai n’ha tingut.

Però és igual que la resta de governs de l’OCDE, que mai han tingut superàvit els últims 35 anys. I si n’han tingut ha sigut petit i en a penes 2-3 anys. Per tant, cap tornarà mai el seu deute públic. Si hi ha un default (suspensió de pagaments), no és un problema per a Europa, perquè ja no comptava amb aquests diners i, a més, les dimensions de l’impagament són petites (Grècia representa menys del 2% del PIB europeu, més o menys com Cadis en relació amb Espanya). El problema del Govern grec és que té un gran dèficit públic cada any (22.000 milions o un 12% del seu PIB el 2013; Espanya, 72.000 milions i el 7%). I per cobrir-lo necessita demanar préstecs sistemàticament a la UE-BCE-FMI (l’anomenada troica). Si es posa valent deixaran de prestar-li diners i no podrà pagar els sous dels funcionaris, les pensions, etc. Això sí que és un problema per al ciutadà i el govern grecs.

Atenes pot suspendre pagaments i això seria un gran problema per al país, però no en causaria la mort sobtada. Convé precisar que quan es parla de Grècia, ens referim al seu Govern, al sector públic, que és només un dels tres protagonistes de l’economia; els altres són els consumidors i les empreses. Si suspengués pagaments es quedaria sense diners (o amb menys dels que necessita), però la resta de l’economia sí que en tindria. El problema gros és que se suspengui el finançament que el BCE dóna a tota l’economia grega (i a la de tots els països de l’euro). Si els bancs es queden sense diners perquè els dipositants se’ls emporten i perquè el BCE no els en dóna, deixaran de fer préstecs a les empreses i les famílies.

Notícies relacionades

Les empreses es quedaran sense línies de crèdit imprescindibles per seguir funcionant; tampoc podran finançar el Govern com fan ara; i a les famílies els passarà el mateix: no podran comprar amb targeta de crèdit perquè no hi ha crèdit. Això causaria el col·lapse sobtat de tota l’economia, no només del sector públic. La banca és a l’economia el que el sistema circulatori és al cos humà. Sense sang, en dos minuts et mors. Passa igual amb l’economia.

El BCE ja ha donat el primer avís: ja no acceptarà com a garantia per prestar als bancs els bons grecs (públics o privats). Això és tant com dir que els bancs grecs es queden sense finançament barat al 0,5%. Ara només es poden finançar amb l’anomenada ELA, Emergency Liquidity Assistance o ajuda de liquiditat d’emergència, que és més cara (1,5%) i que el BCE pot suspendre si, com ha dit, no veu senyals de compromís d’Atenes. En fi, pinta malament. La posició negociadora del Govern grec sembla feble.