La roda

El monument impassible

1
Es llegeix en minuts

ATortosa, clavades al mig de l'Ebre, s'alcen dues punxes de ferro descomunals coronades per una estrella rutilant i per una àliga victoriosa. El monument en qüestió, que això és el que és la cosa, no destaca precisament per la seva bellesa ni tampoc pel consens existent al voltant d'allò que representa. El va inaugurar Franco l'any 1966 per commemorar la seva victòria a la batalla de l'Ebre. Una batalla que va resultar determinant per al desenllaç de la guerra a favor del bàndol franquista i que, vist des de Catalunya, es podria considerar, sense exagerar en el paral·lelisme, com un segon Onze de Setembre.

Notícies relacionades

El fet que, 40 anys després de la mort de Franco, es mantingui aquest monument al mateix lloc provoca polèmiques. L'última va tenir lloc la setmana passada al ple municipal. Es van debatre dues propostes contradictòries en relació al monument, una dels regidors d'Iniciativa, que en demanaven l'enderrocament, i l'altra dels de Plataforma per Catalunya, que imploraven la seva restauració. Les dues mocions van ser rebutjades i, com sempre ha passat fins ara, els uns pels altres, el monument segueix allà sense que ningú s'atreveixi a tocar-lo. De fet, en tots aquests anys, les úniques intervencions que s'han fet han estat l'any 1986 per eliminar una inscripció dedicada al Caudillo i a la Cruzada i el 2008 per retirar unes plaques que feien referència a la inauguració i a la victòria franquista.

Partint de la base que les passions al voltant de la guerra civil han disminuït notablement i que m'indignen molt més les 2.000 fosses comunes que continuen per obrir que no pas els quatre monuments que encara hi ha drets, trobo que el pitjor de tot és el silenci. Entenc que retiressin les plaques franquistes, però no costaria gaire, posats a no enderrocar el monument, que es reservés un espai per informar del que va succeir allà, del que van fer els vencedors i del que va passar amb els vençuts.