Editorial
Repartir els beneficis del turisme
L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articles exposen posicions personals.
El turisme és una activitat de capital importància per a Barcelona, que sota cap concepte podria permetre's renunciar als beneficis que procura. I encara menys en una època d'aguda i prolongada crisi econòmica com l'actual. Si no fos pels ingressos que proporciona el turisme, la ciutat
-tant el municipi com molts dels seus habitants- seria avui més pobra. Aquesta és una realitat que no discuteix ningú. Però també és cert que l'enorme èxit de Barcelona com a destinació turística de referència, que va començar només dues dècades enrere, té el preu d'alguns inconvenients per als veïns de zones molt concorregudes, com la Sagrada Família i el barri Gòtic. Aquest estiu, l'explosió de malestar a la Barceloneta pels problemes generats pels apartaments il·legals va certificar que hi ha sectors no menyspreables de la població per als quals el turisme només suposa molèsties.
Notícies relacionadesCanviar aquesta percepció requereix una reglamentació equilibrada, que intenti salvaguardar i conciliar al màxim interessos dispars, i una aplicació rigorosa d'aquestes normes. Però encara més important és que els beneficis econòmics del turisme arribin al màxim nombre de ciutadans, en una xarxa capil·lar que arribi a tot el teixit social i no només als grans agents del sector (hotels, restauració...). Els apartaments turístics han estat, almenys fins ara, la màxima expressió d'aquesta horitzontalització del mannà, encara que és una via atípica que només està a l'abast dels que tenen una propietat immobiliària disponible, i a més a més implica una transacció que en gran part es desenvolupa en règim d'economia submergida.
Molt més valor té l'actitud emprenedora dels que, amb idees i arriscant una inversió -per petita que sigui-, posen en marxa negocis que ofereixen serveis al turista. Sorprèn positivament saber que, com apunta avui el Tema del Dia del diari, a les oficines de Turisme de Barcelona arriben anualment unes 140 propostes de projectes que oferir als visitants de la ciutat. És un signe que els barcelonins donen per irreversible l'aposta estratègica de la capital catalana pel turisme, que suposa al voltant del 10% del PIB local i dóna feina a unes 120.000 persones. És evident que l'interès de tots ha de ser mantenir i millorar aquesta situació.