Els moviments de capital

Els àrabs compren per Europa

Les inversions de països del Pròxim Orient en el sector immobiliari han tornat amb força

3
Es llegeix en minuts

D'ençà que va esclatar la crisi financera, els fons sobirans del Pròxim Orient s'han convertit en una de les fonts de capital més importants del sector immobiliari a nivell mundial. Els mercats globals han vist l'entrada de capitals amb aquest origen per valor d'uns 45.000 milions de dòlars entre el 2007 i el 2013, set vegades més que en el seu mercat domèstic. I un exemple són els 20.000 milions invertits en els últims dos anys. Hi ha una notable evidència que els jugadors del Pròxim Orient augmenten el seu interès i les seves inversions en aquest sector. El 2013, prop del 90% de les seves inversions immobiliàries comercials es van fer fora de la regió. El 80% van tenir com a destí Europa, que ofereix diversificació, acceptació cultural, alta liquiditat i transparència del mercat.

Els inversors del Pròxim Orient tornen a desenvolupar un paper actiu en els mercats d'inversió immobiliària, no només a Europa sinó a nivell mundial, amb operacions en moltes de les ciutats més grans del món. I demostren una capacitat de desplegar grans sumes, però per a operacions adequades, lluny dels capritxos d'altres èpoques. És molt coneguda la passió d'aquests inversors, especialment els del golf Pèrsic, per la compra d'immobles, hotels de renom i centres comercials d'Europa i de tot el món.

La crisi del 2008 i les grans pèrdues que va originar havien frenat una mica aquest afany d'assumir alts riscos i els havia obligat a ser més cautelosos, però alguna cosa està canviant en els últims dos anys en el mercat immobiliari europeu, cosa que es tradueix en un augment de la confiança malgrat la volatilitat en els mercats d'accions i de bons. Els inversionistes del Pròxim Orient són, juntament amb els nord-americans, els principals impulsors d'aquest augment de l'activitat.

En els pròxims deu anys s'espera que 180.000 milions de dòlars de capital àrab s'inverteixin fora de la regió, cinc vegades més que en la dècada anterior. Els fons sobirans representaran la major part d'aquestes transaccions i Europa en continuarà sent la principal beneficiària, amb més del 80% de la inversió. Segons les previsions, els destins preferits seran les principals ciutats del Regne Unit, França, Alemanya, Itàlia i Espanya, en particular en el sector de l'hostaleria, ara un destí estratègic.

Les transaccions dels compradors indiquen una preferència per Londres (prop del 44% del total), a més de París o Milà, però Barcelona ja figura entre les seves predileccions. A finals de gener, un fons d'inversió de les Forces Armades de Qatar, Qafip, va adquirir l'hotel Renaissance Barcelona per uns 78 milions d'euros. Mesos abans, un altre fons del petit emirat, el Qatari Diar, va comprar l'Hotel W per 200 milions, i altres operacions importants podrien anunciar-se ben aviat. Diversos hotels emblemàtics de la ciutat pertanyen a capital àrab, com el Miramar, el Florida, el Palace, el Joan Carles I i el del Palau de Congressos. Barcelona i Espanya comencen a estar de moda al Pròxim Orient, i l'atracció creix.

El preu del petroli continua sent una font constant de capital. Són uns diners que no pot absorbir la regió, que busca oportunitats atractives en el sector immobiliari, sobretot en les ciutats molt conegudes. Aquesta tendència continuarà, fonamentalment per l'interès més gran d'inversors saudites, que fins ara s'havien mantingut a l'expectativa i s'havien centrat en el seu país.

La gran majoria dels inversors d'aquesta regió són jugadors a llarg termini, no oportunistes a la recerca de guanys ràpids. Aquesta estratègia afavoreix els grans edificis de les principals ciutats europees, tant hotels com oficines. En els dos últims anys hi ha hagut un interès més gran en el comerç minorista, amb adquisicions en carrers famosos de Londres o París i en capitals de província.

Aquest capital és, en general, de caràcter institucional, i gairebé la meitat procedeix dels fons sobirans de països del Golf, que representen el 35% a nivell mundial. Per exemple, els fons sobirans de Qatar han estat els principals compradors de propietats europees en els últims mesos, amb inversions de 3.500 milions d'euros en compres com la de la vila olímpica de Londres i locals als Campos Elisis de París.

Notícies relacionades

Aquests compradors busquen ciutats o països amb potencial de creixement sòlid, un estatus com un centre economicofinancer regional o global, un entorn polític estable i un sistema legal transparent. I se senten atrets pel flux d'ingressos constant i per la possibilitat de creixement del capital a llarg termini. Aquests són factors clau per accelerar les seves decisions.

Expert en temes àrabs i mediterranis.