El dret a l'oci educatiu

Vacances per a rics i per a pobres

Cal vetllar perquè les colònies i els campaments no esdevinguin un producte de luxe

3
Es llegeix en minuts
Vacances per a rics i per a pobres_MEDIA_2

Vacances per a rics i per a pobres_MEDIA_2 / NUALART

Fa un parell de setmanes que es van iniciar les vacances escolars, un llarguíssim període fins al retorn a l'escola. Vuitanta-sis dies, dotze setmanes. Tres mesos, una quarta part de l'any. Una immensitat. Cada vegada hi ha un nombre més gran de famílies conscients que aquest període té unes possibilitats educatives enormes i que no només es tracta de solucionar el problema de què fem amb els fills, ja sigui amb el recurs dels avis o del poble, sinó que es tracta de buscar el millor per a ells i el seu desenvolupament.

El problema de fons és que el finançament de les activitats de lleure a l'estiu depèn del pressupost familiar i, per tant, el seu accés està limitat, o directament vetat, per a una gran part de la població. El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ho advertia el passat sis de juny en un extens i contundent informe presentat al Parlament de Catalunya sobre el dret al lleure educatiu dels infants, acompanyat de les entitats que treballem en l'àmbit de l'educació en el lleure i  l'esport a Catalunya. Aquest dret no està garantit per a molts infants.

L'informe  recorda que l'article 31 de la Convenció Internacional sobre els Drets dels Infants, que enguany celebra el 25è aniversari, estableix el dret al joc, el lleure i l'esport dels infants. També assenyala que tant l'Estatut de Catalunya com les lleis d'educació i d'infància de Catalunya incorporen l'obligació dels poders públics tant per establir les condicions de qualitat en què s'han de desenvolupar les activitats com per garantir-ne l'accés de tota la infància del país.

Ribó ha explicat aquests dies que diversos estudis de referència, d'àmbit local i internacional, i les opinions dels experts indiquen la importància educativa del lleure. Que l'educació no és exclusivament allò que passa a l'aula i que els espais no curriculars, tant dins com fora de l'escola, són decisius en el creixement, l'aprenentatge i l'educació dels infants. Paradoxalment, la major part de recursos i de polítiques públiques se centren en el que passa dins l'aula.

El Síndic ha recordat que els poders públics tenen l'obligació de garantir-ne l'accés de tothom i ha emplaçat les administracions a prendre bona nota d'aquest fet. L'informe acaba amb un paquet de recomanacions per desplegar estratègies i d'aquesta manera garantir la qualitat i l'equitat en l'accés al lleure per a tots els infants.

Però l'informe del Síndic destaca una cosa encara més greu. Avui, més encara amb la crisi, és en el terreny del lleure on es produeixen les desigualtats més destacades. En aquest espai s'està generant una nova dualitat i una nova escletxa social entre els infants.

Els infants socialment afavorits tendeixen a participar més en les activitats de lleure. L'informe constata que, per classe social, la distància en la participació en les activitats extraescolars entre els grups ocupacionals més ben posicionats i els menys ben posicionats és de més de 30 punts percentuals.

En el cas de l'estiu, ho estem constatant, atès el volum i el cost de l'activitat aquesta escletxa encara es fa més profunda i es consolida una nova tendència: hi ha vacances per a rics i vacances per a pobres.

Com és conegut, les administracions públiques i moltes entitats com la Fundació Catalana de l'Esplai (Fundesplai) hem activat nous dispositius per tal de donar resposta a les noves necessitats, algunes d'elles especialment per atendre les alimentàries bàsiques. Campanyes i estratègies per a garantir l'accés de tothom.

però ENS TROBEM amb la paradoxa que determinades polítiques públiques, amb la voluntat de facilitar l'equitat, generen efectes contraris i fomenten i consoliden espais de desigualtat. S'ha generalitzat, per exemple, la pràctica en molts ajuntaments d'atorgar beques per als casals d'estiu i denegar alhora les de colònies o campaments, amb l'argument de l'eficiència econòmica.

Notícies relacionades

La conseqüència és que els infants de famílies que es troben en situació precària no van de colònies, mentre que els que es troben en una situació benestant tindran l'experiència educativa de conviure i gaudir d'un nou entorn natural i unes activitats impossibles a la ciutat.

Curiosament, els campaments i les colònies s'han convertit en un producte de luxe. Comença a ser massa freqüent que, en un mateix grup, hi hagi companys que es quedin al casal i altres que marxin de colònies, de campaments o d'intercanvi. Cal estar atents a l'hora d'aplicar les polítiques socials de no generar nous guetos i consolidar les desigualtats.