Estratègies obliqües

Cinc claus del congrés del PSOE

2
Es llegeix en minuts

1) Pedro Sánchez és avui el favorit, encara que no està clar si això és bo o dolent per a ell. Gairebé duplica en avals Eduardo Madina i proporcionalment ha superat el sostre que va aconseguir el secretari general del PSOE en les primàries socialistes del 1998: a Joaquín Almunia el va avalar el 13% del cens; Sánchez ha arribat al 21%. Més enllà de la seva indubtable predilecció entre part de la militància, el secret està en el suport de l'aparell, i no només de l'andalús. En les quatre grans federacions socialistes -Andalusia, València, Catalunya i Madrid-, totes les direccions estan majoritàriament amb Sánchez, tret de la del PSC, que en això també està dividida. Madina només ha tingut més avals a Extremadura i Astúries.

2) Caramboles de la política: Sánchez és avui el favorit en part gràcies als moviments previs de Madina. Va ser el basc qui va aconseguir que el pròxim secretari general del PSOE sigui votat pels militants. També va ser la seva obstinació per aguantar el pols el que va evitar que Susana Díaz es coronés per proclamació. La presidenta andalusa només podia travessar Despeñaperros si no hi havia rivals a l'altre costat; no podia entrar en una competició així d'ajustada quan a penes fa un any que està al capdavant d'Andalusia. Madina era el seu gran obstacle, però no es va moure, tot i les pressions dels barons, de la vella guàrdia i de tot l'espantat establishment espanyol, que no es fia d'ell. Des de l'Ibex 35 fins al Rei pare, tothom li va trucar.

3) Fa sis mesos, molt pocs donaven un duro per Sánchez. Els noms forts que al gener preparaven les primàries -Carme Chacón, Patxi López Madina- menyspreaven la seva candidatura, que veien com una joguineta naïf de José Blanco que més tard intentaria pactar amb algun dels favorits en la carrera. Però el pas de primàries a congrés extraordinari, la renúncia d'alguns candidats i la seva mateixa habilitat l'han col·locat en primera posició. Gran part del seu suport és tàctic: arriba d'un aparell que per qui verdaderament aposta és per Díaz. Molts barons el recolzen perquè Madina els agrada menys encara.

Notícies relacionades

4) Que José Antonio Pérez Tapias segueixi en la carrera complica encara més la posició de Madina. El candidat d'Esquerra Socialista no té moltes possibilitats de guanyar, però molts al PSOE creuen que li prendrà més vots a ell que a Sánchez. Des de l'equip de Madina no descarten una aliança.

5) Guanyi qui guanyi, s'ha de veure que arribi a ser el cartell electoral. Encara queden dues voltes: les sempre postergades primàries -que entre els que recolzen Sánchez alguns volen endarrerir- i el següent congrés, l'ordinari, que hi ha qui diu que tocarà en qualsevol cas el 2016. El joc de trons en un PSOE sense rumb continuarà.