El rebot del gat mort

2
Es llegeix en minuts

Fins i tot un gat mort rebotarà quan arribi a terra si cau des d'una gran alçada, diuen els inversors per explicar la petita pujada en la cotització d'una empresa després d'un gran daltabaix a la borsa. El rebot del gat mort, una metàfora tan macabra com popular a Wall Street, també serveix per explicar les dades del PIB. ¿L'economia espanyola es recupera o simplement rebota perquè s'ha estampat des de massa alçada contra terra?

Els números. Segons la dada provisional del Banc d'Espanya, el PIB va créixer el 0,4% els primers tres mesos de l'any, el 0,5% en termes interanuals. Si es compleix el pronòstic, seria el repunt més alt dels últims sis anys i el Govern encertaria la seva optimista previsió: l'1,2% de pujada del PIB aquest any.

¿Sona bé? Quan s'aprofundeix en els detalls, no tant. Durant el primer trimestre de l'any, les exportacions han caigut, la inversió s'ha parat i el consum privat ha continuat pla. El Banc d'Espanya assegura que les importacions s'han reduït, però les dades de duanes diuen precisament el contrari: que han pujat, i la balança amb l'exterior ha empitjorat. Desbrossats els números, el rebot només s'explica per dues raons: la deflació i els trucs comptables de Cristóbal Montoro. Si descomptem l'efecte de caiguda de preus, la pujada del 0,5% interanual es queda en una mica més del 0,1%. No és que l'economia creixi gaire en termes absoluts, és que la baixada en els preus fa que sembli més gran.

Reducció artificial

Notícies relacionades

Pel que fa als trucs de triler del ministre d'Hisenda, semblen bastant obvis. Durant l'últim trimestre del 2013 la despesa pública es va reduir un increïble 3,9% a Espanya, malgrat que no hi va haver al damunt de la taula cap nova retallada. Curiosament, en aquest trimestre la despesa pública ha augmentat. ¿La raó? Tot apunta que el Govern va moure factures del desembre al gener per reduir artificialment el dèficit del 2013 i que semblés que Espanya compleix amb el que demana Europa. Tampoc seria la primera vegada que la dada provisional empitjora quan arriben els comptes complets. Ja va passar amb l'últim trimestre del 2013. El Govern va vendre una pujada del 0,3%. Mesos després, l'èxit es va quedar en la meitat: el 0,17%.

La recuperació, de moment, és un miratge: unes dècimes del PIB amanides amb un mar de propaganda i sota la sospita de la manipulació estadística. Fins i tot en el millor dels casos -si s'arriba a aquest 1,2% de pujada del PIB que espera el Govern aquest any-, serà una recuperació tan feble que trigarà molt de temps a notar-se en el dia a dia dels ciutadans o en l'atur. Hem tocat fons, sí. Però no és clar que el rebot sigui mèrit del gat.