Al contraatac

Morosos i pillos

2
Es llegeix en minuts

Des que va començar la crisi han tancat mig milió de petites i mitjanes empreses. Parlem d'un sector maltractat i oblidat que no ha sabut convertir-se en el lobby al qual tindria dret per ser l'autèntic motor de l'economia, el que dóna feina al 60% de la població. Les pimes no tenen glamurosos consellers delegats ni es reuneixen als salons de palau amb el poder polític, molt procliu a mimar el gran empresariat i els representants de l'Ibex-35. Ja ho saben, avui per tu, demà per mi. De les petites i mitjanes empreses, en canvi, solen recordar-se'n molt en campanya electoral, formen part del segment al qual es besa i se li reconeix el mèrit quan s'acosten eleccions. Acabat el recompte, aquí pau i allà que s'espa­vilin.

Com que les dades no són opinables, aquí en tenim algunes: el 99% del teixit empresarial espanyol està construït per les pimes, representen ni més ni menys que el 65% del PIB. Més d'un milió i mig no tenen assalariats, o sigui, es tracta de soferts autònoms que no coneixen ni tan sols el significat de baixa laboral. Doncs bé, l'experiència demostra que després d'una època de recessió són aquestes microempreses les primeres que creen ocupació. ¡Fixin-se en les atencions que se'ls hauria de dedicar! Seguim amb les dades: segons la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM), són les grans empreses, l'aristocràcia de l'Ibex-35, les que paguen pitjor i més tard. Aquest és el motiu de l'asfíxia d'una bona part de les petites empreses que han mort per inanició.

Les diferents lleis no hi han posat remei perquè senzillament no es compleixen, sense que suposi penalització ni càstig. ¿De què serveix que la llei determini que el termini de pagament en el sector privat no superi els 60 dies i els 30 en el sector públic si aquí paga tot déu quan li dóna la gana sense cap conseqüència?

Estil del sicari de barri

Notícies relacionades

El més escandalós és que el peix gros aixafa el petit, al més pur estil del sicari de barri: són algunes empreses cotitzades de l'Ibex les que es prenen el triple de temps del permès per pagar les factures. No obstant, exigeixen cobrar als clients en molt menys temps, o sigui, s'estan finançant sobre les espatlles dels propis proveïdors, pimes i autònoms. Senyors, som l'ase dels cops. ¿Recorden la famosa promesa -aquesta sí convertida en realitat fa poc- de no exigir l'avançament de l'IVA quan encara no s'ha cobrat la factura? Doncs només el 15% de les empreses s'han acollit a aquest avantatge. ¿Són tontos el 85% restant? No, simplement els fan xantatge amb impunitat: els amenacen de canviar de proveïdor i optar per aquells amb qui puguin deduir-se l'IVA sense haver pagat. I llestos.

La PMcM exigeix sancions contra aquesta plaga, en què som uns campions. Són imprescindibles multes potents. És una pena concloure que sense càstig aquest país es dóna al ­pillatge.