Al contraatac

2
Es llegeix en minuts

Posem que la nostra casa és una ruïna en què hi ha goteres, esquerdes a les parets, plaga d'escarabats a la cuina i humitats al sostre. ¿A vostè se li acudiria canviar les cortines per unes de noves? Bé, doncs el president del Govern, posseït per un esperit regeneracionista que diu que «ha d'impregnar» el que queda de legislatura, ha decidit obviar escarabats, humitat, esquerdes i goteres del sistema i ens proposa canviar la manera d'elegir alcalde. Rajoy va demanar als seus que pensin en una reforma que permeti donar l'alcaldia a qui «el poble decideixi» i impedir que una «coalició de perdedors» pacti i s'emporti el govern municipal.

¿Han sentit algú queixar-se els últims anys de com s'escull l'alcalde del seu poble o ciutat?. Fa anys, això sí, que cada matí ens mengem per esmorzar un gripau en forma de corrupció, saqueig d'arques públiques, nepotisme sense il·lustrar, amnisties als defraudadors, comptes a Suïssa, grapeig sobre la independència judicial…, i així fins al vòmit. I resulta que la regeneració democràtica que exigeixen els ciutadans vindrà de la manera d'elegir l'alcalde. Casualment les pròximes eleccions són municipals i, vist el resultat del 25-M, són necessàries solucions imaginatives i, sobretot, ràpides que posin tanques al rojerío de cues i Ades els tambors dels quals se senten cada vegada més a prop. ¿Per què en diuen regeneració quan volen dir por?

Encara que Rajoy insisteix que no té una «postura tancada», amb la majoria absoluta de què gaudeix podria aprovar una reforma exprés de la llei electoral perquè els alcaldes populars que perdin la seva majoria a les municipals del maig puguin seguir escalfant la butaca.

La segona volta

Notícies relacionades

Els ingenus sostindran que aquesta idea no és nova, que està implantada (amb diferents singularitats) en alguns països d'Europa i que no és la primera vegada que la planteja el PP ni és aliena al PSOE, que també la va defensar en el passat. Ja. ¿I se'ls acudeix plantejar-la indissimuladament i precisament ara? Donat que el perfum de cacicada era embriagador, algunes veus ja han introduït una correcció: la de la segona volta. És a dir, una segona votació en la qual els ciutadans elegirien entre primer i segon classificat. Els que no haguessin estat votants de cap en la primera ronda, escollirien en la segona entre ensurt o mort. O l'abstenció.

El problema és que un alcalde no és res si no té prou suport de regidors propis que el recolzin. Més que un ajuntament estaríem en un campi qui pugui ingovernable. Fora que s'imités la fórmula italiana de donar un premi extra al guanyador: uns regidors de més per garantir la governança. Per cert, aquesta llei l'anomenen a Itàlia la porcata. Doncs això: una porcada. Ja no ens queden dits per xumar.