Els 460 milions

2
Es llegeix en minuts

Hi ha algú de nom desconegut que ha mogut 460 milions d'euros a través d'un compte bancari, opac i sospitós, que està investigant el jutge Pablo Ruz per les seves connexions amb la Gürtel. Per entendre'ns, que les grans xifres despisten. En bitllets de 50 euros, aquests 460 milions pesarien 8,8 tones. Si els féssim servir de moqueta, alfombraríem nou hectàrees. I si els col·loqués­sim un darrere l'altre, ens sortiria una tirallonga de diners d'uns 1.288 quilòmetres de longitud: tant per cobrir, com el polzet, tot el trajecte des de Madrid fins a Suïssa.

La cova d'Ali Babà és un compte opac el desconegut amo del qual es parapeta rere una empresa a l'Uruguai, segons ha rastrejat l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) per ordre del jutge Ruz. Darrere de la persona jurídica, l'Audiència Nacional sospita que s'hi amaguen una o diverses persones físiques. Probablement un gran lladre o una banda organitzada de delinqüents; possiblement gent a qui coneixem pel seu nom tot i que encara no ho sapiguem. Algú gran, algú connectat. Al seu costat, Luis Bárcenas és un nan: 460 milions és nou vegades més del que li van trobar en els comptes.

Moby Dick, aquella balena blanca que vol caçar Ruz, només pot ser una persona amb un talent notable per a l'estafa, un corruptor de majors d'edat; un lladre capaç d'acumular un botí que si fos un oceà es diria Pacífic i si fos un riu seria el Nil. Algú que sobrepassa per diverses ordres de magnitud aquell mínim que l'Agència Tributària considera com a delicte fiscal, i que està en uns ingenus 50.000 euros. El propietari d'aquest compte opac supera aquesta xifra 9.200 vegades.

L'Audiència Nacional segueix sense explicar-se d'on van venir i a on anaven unes transferències molt carregades des de diversos paradisos fiscals fins a Espanya. El compte s'ha descobert gràcies a una comissió rogatòria enviada des de Suïssa, que està col·laborant més amb l'Audiència que el sistema financer espanyol. Un banc no troba res. L'altre s'oblida de qui va firmar un xec. El següent va tenir un inesperat error a la seva base de dades. Ningú sap res, ningú recorda res.

Notícies relacionades

Amb el salari mitjà en aquest país -1.639 euros mensuals-, un treballador honrat necessitaria prop de 23 mil·lennis i 7 segles per cobrar 460 milions d'euros. Aquesta hipotètica feineta immortal hauria d'haver començat a treballar al paleolític superior, poc després de l'extinció dels neandertals.

Que ara aparegui aquest pou negre de 460 milions deixa clar l'enorme treball pendent, malgrat les presses que tenen alguns per tancar el cas. La Gürtel suma cinc anys d'investigació, però la justícia encara no ha pogut cartografiar aquesta claveguera gegant on desemboca tota la gran corrupció de la dreta.